Sărbătoare istorică la Târgu Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 11 iunie 2021, 16:25
Sala Mică a Palatului Culturii a găzduit astăzi un eveniment special, dedicat istoricului mureșean, prof. dr. Cornel Sigmirean, care a fost omagiat pentru aniversarea a 65 de ani.
Cu această ocazie, 80 de istorici din România dar și din Chișinău și Ungaria au scris 80 de ”file de istorie” în cadrul unui volum, dedicat istoricului mureșean și intitulat ”Școală, Biserică, Stat și Națiune în Istoria României.”
Lucrarea de 556 de pagini este semnată de profesorul Liviu Boar, academicianul Ioan Bolovan și profesor Laura Stanciu.
Au participat o serie de personalități, printre care președintele Academiei Române, academicianul Ioan Aurel Pop, alți membrii ai Academiei din România și Ungaria, istorici din toată țara, autorități locale, senatori, clerici și alții.
Profesorul Cornel Sigmirean a mărturisit că este copleșit de emoție:
Cu adevărat, sunt copleșit de emoție și de acest moment. Vă rog să mă credeți că prezența unor mari personalități ale istoriei.. și mă gândesc la președintele Academiei care nu este numai un mare istoric dar eu îl consider și ultimul mare enciclopedist din cultura română, un om care scrie istorie și creează istorie. Să nu credeți că evenimentul se întâmplă la Palatul Culturii doar așa, dintr-un moft. Acest palat ne aparține și nouă, celor din Beclean pentru că Palatul Culturii este opera unui mare edil, Bernady Gyorgy care e născut în Beclean. Becleanul a fost înființat de un ordin călugăresc, de franciscani, și i-au spus Betleem iar satul s-a numit Ierusalim. Deci, Becleanul acela e ”o țară sfântă” și dacă nu aveți bani să mergeți în Tara Sfântă, să mergeți la Beclean.
În contextul curentelor vremii, valorile naționale și umane vor putea fi păstrate de istorici precum profesorul Sigmirean, spune istoricul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române:
Chiar dacă astăzi ostilitatea față de românii din trecut și de astăzi este o modă, chiar dacă este de bonton să se subordoneze majoritatea față de minoritate, chiar dacă noii ideologi, comisari și formatori de opinie distrug cărți, statui și personalități, chiar dacă Cervantes și Shakespeare sunt puși sub semnul întrebării, ca și Mozart și Beethoven, Cornel Sigmirean știe că noi locului ne ținem, că e bine să ne păstrăm cumpătul și buna cuviință, să promovăm virtuțile, valorile și încrederea.
Profesorul Cornel Sigmirean este Cercetător științific și Doctor în istorie. Este specialist în istoria modernă a României, a publicat 8 cărți și peste 60 de studii în reviste și volume apărute în țară și străinătate.
Este conducător de doctorat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca începând cu anul 2008 și conduce Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române.
Cristina Bulbescu