Sarah Nemţanu şi Orchestra Naţională de Tineret a Franţei, la Braşov
Publicat de Rotar Mirela, 30 august 2022, 07:30
Orchestra Naţională de Tineret a Franţei concertează sâmbătă, 3 septembrie 2022, la Braşov.
Invitaţi de Filarmonica de Stat, muzicienii vor cânta la Sala Patria după ce, în urmă cu o zi, încheie Festivalul Internaţional „Enescu şi muzica lumii” de la Sinaia. Oferta de la Braşov include partituri celebre din Hector Berlioz, Nadia Boulanger, Maurice Ravel şi, l-am lãsat la urmă pe Eduard Lalo, compozitorul – vedetă al serii, graţie violonistei SARAH NEMŢANU.
Cine este Sara Nemţanu?! Despre ea aş vrea să vă scriu(şi să vă vorbesc astăzi, 30 august, în Actualitatea culturală de la orele 8.30; 11.30 şi 18.30), despre muziciana a cărei inimă bate româneşte!
Deşi e născută în Franţa, Sarah Nemţanu /Nemtanu cum îi spun francezii/iubeşte nespus România-ţara pãrinţilor săi; Mama-sopranã; Tatăl violonist, şi nu orice violonist, ci unul de mare talent, devenit după exil, prima vioară a Orchestrei Naţionale din Bordeaux şi un profesor de excepţie.
Ambele fiice ale soţilor Nemţeanu sunt violoniste; Deborah este prima vioarã a Orchestrei de Camerã a Parisului; Sarah (cea care vine la Braşov) este prima vioară a Orchestrei Naţionale a Franţei, unde lucreazã, în prezent, cu directorul muzical Cristian Măcelaru.
Sarah Nemţanu a devenit concert-maestro la vârsta de 21 de ani. Anul trecut a deschis Festivalul Internaţional „George Enescu” în postura de concert maistru al Filarmonicii „George Enescu”, Filarmonică în care tatăl sãu, Vladimir Nemţeanu, a cântat la începutul carierei. Pasionată de influenţele muzicale româneşti, Sarah Nemţanu a scos, alãturi de sora ei, un album de muzicã românească.Mai mult, a colaborat cu regizorul româno-francez Radu Mihãilanu la realizarea celebrului film artistic „Concertul”; pe ecran apare actriţa Melanie Laurent dar de cântat, cântă Sarah.
Din pãcate, mama celor douã artiste a decedat fărã să-şi fi văzut fiicele strălucind pe marile scene ale lumii; în schimb, tatãl lor este deosebit de mândru de „moştenirea ” pe care o lasă.
„Adevărata violonistă” din filmul Concertul a cântat şi la Sala Radio, iar alături de sora ei, la Ateneul Român; la Sala Patria din Braşov, în 3 septembrie, ne propune „Simfonia spaniolă” de Eduard Lalo.
Margareta Puşcaş