Săracii români sunt cei mai săraci dintre săracii Europei
Publicat de Corina Muntean, 11 noiembrie 2021, 10:30
Așa arată un nou studiu, care pune sub semnul întrebării declarațiile – mai tot timpul – prea optimiste ale autorităților.
Se prea poate ca românii să aibă bani în buzunare, dar valoarea și numărul lor sunt prea mici pentru ca să le fie cât de cât bine. Dimpotrivă, românii sunt cei mai săraci dintre săracii de pe vechiul continent, o arată ultimul studiu al Fundației Freidrich Ebert Stiftung.
Faptul că România e o țară săracă, că are cele mai mici salarii din Uniunea Europeană și cel mai scăzut nivel de viață sunt lucruri arhicunoscute. Dar aceste evidențe sunt departe de a epuiza complexitatea realității sociale românești, care ascunde paradoxuri, contradicții și adevăruri contraintuitive. De pildă, conform studiului, în România, mai mult de 1,5 milioane de persoane câștigă sub 5 Euro sau 25 de lei pe zi. Practic 10 % dintre români – cei mai săraci, câștigă pe an sub 1000 de euro (974), la prețurile de azi. Iar întreaga pătură săracă sub 1.600 de euro pe an. Și atunci stai și te întrebi, din ce trăiesc acești oameni și cum pot progresa într-o țară care de 30 de ani tot speră să vadă luminița de la capătul tunelului și care între timp și-a pierdut mai mult de 5 milioane de conaționali, majoritatea tineri, forțați să-și părăsească patria pentru un trai decent peste hotare. Pentru că, săraci există peste tot, dar ai noștri, să fie bine înțeles, sunt sensibili mai săraci decât cei din celelalte țări europene: cei 10 % cei mai săraci români câștigă de 6 ori mai puțin decât media celor 10 % cei mai săraci europeni. Până și bulgarii sunt înaintea noastră la acest capitol, cu un venit mediu anual al celei mai sărace pături sociale de 1.845 de euro. Deasupra lor se situează croații, ungurii, letonii, polonezii, grecii, slovacii și portughezii, toți sub media europeană a celor mai săraci oameni de pe continent, care este de 8.9000 de euro. De asemnea, la nivel național, celor mai săraci 10 % dintre săracii români le revine o pondere de doar 2 % din totalul veniturilor. Este cea mai mică proporție înregistrată în Uniunea Europeană. Concluzia studiului Freidrich Ebert Stiftung este că ponderea în totalul veniturilor ce revine zecimii din populație cu cele mai mici venituri este o măsură a inegalității distribuției venituriolor, respectiv cu cât este mai mic procentul, cu atât mai mare este inegalitatea. Și perspectivele nu par pozitive nici în țară și nici pe mapamond.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.