Săptămâna conștientizării donării de plasmă
Publicat de Rotar Mirela, 3 octombrie 2023, 12:40 / actualizat: 8 octombrie 2023, 20:16
În fiecare an, prima săptămână din octombrie este dedicată conștientizării importanței donării de plasmă.
Aceasta este marcată la nivel internațional, cu scopul de a informa și educa populația cu privire la importanța plasmei, o componentă esențială a sângelui.
În România sunt doar câteva centre, precum București și Timișoara, unde se face plasmafereză, adică se recoltează exclusiv plasma din sânge.
La Târgu Mureș s-a recoltat plasmă o scurtă perioadă, în timpul pandemiei, în rest plasma provine din donările obișnuite de sânge, aflăm de la purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine, Marinela Lazăr:
Noi separăm plasma din sânge. Ea se folosește, evident doar că este în cantitate mai mică pentru că sângele este separat în trombocit, eritrocit și plasmă dar există o modalitate de recoltare numai de plasmă. Plasmafereză la noi nu se face.
Plasma constituie cea mai extinsă parte a compoziției sângelui uman, reprezentând aproximativ 55% din volumul total al acestuia.
Ea conține 90% apă dar și săruri, enzime, anticorpi și diverse alte proteine fiind considerată o resursă naturală rară.
Terapiile bazate pe plasmă sunt singura opțiune de tratament pentru aproximativ 300.000 de pacienți din Uniunea Europeană, dintre care 20.000 sunt români.
Din cauza lipsei de plasmă, în România nu se fabrică medicamente specifice precum imunoglobulina, care reprezintă uneori singura șansă la viață pentru cei care suferă de afecțiuni precum imunodeficiențe primare și secundare, neuropatii, boli autoimune, hemofilie sau boli rare.
Autor: Cristina Bulbescu