Sânzienele, sărbătoarea de la cumpăna anului
Publicat de radiomures, 23 iunie 2015, 12:24
Tradiția populară celebrează Sânzienele pe 24 iunie, chiar de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare care se mai numeşte şi „Cap de vară“, pentru că acum soarele ajunge la apogeu şi este începutul verii.
Este o celebrare a fertilităţii și iubirii, legată de o serie de practici ale fetelor pentru a-şi afla sortitul şi momentul în care se vor mărita, dar și ritualuri pentru sănătatea oamenilor şi belşug în gospodărie.
Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica ar avea la origine un cult geto-dacic străvechi al Soarelui. Sânzienele sau ielele sunt reprezentate ca nişte zâne înlănţuite într-o horă, spune muzeograful Laura Pop:
Tradiția populară spune că în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Cu acest prilej, în multe zone din ţară se fac pomeni pentru morţi, de moşii de Sânziene.
Noaptea de Sânziene este cea în care pot fi descoperite comorile ascunse, acum răsare şi floarea albă de ferigă care aduce noroc celui care o va culege. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile.
Vali Russu
Foto: www.accentmedia.ro