Sanitas cere salarii și sporuri cumulate mai mari, în contextul pandemiei
Publicat de MIRELA ROTAR, 29 iulie 2020, 11:54 / actualizat: 29 iulie 2020, 13:38
Federația Sanitas a solicitat la întâlnirea de marți cu reprezentanții Guvernului acordarea unui spor cuprins între 55% și 85% pentru condiții deosebit de periculoase pentru combaterea pandemiei.
Banii ar trebui acordați întregului personal medico-sanitar și auxiliar din unitățile sanitare, de la direcțiile de sănătate publică, Institutul Național de Sănătate Publică și personalului serviciilor de ambulanță.
În general, este vorba de toți cei care participă efectiv la aplicarea măsurilor de limitare a infecției cu SARS-CoV-2 și care tratează pacienți confirmați și suspecți cu COVID-19.
Totodată, sindicaliștii solicită emiterea ordinului de declarare a epidemiei la nivel național, precizează liderul Sindicatului Sanitas Târgu-Mureș, Ioan Popșor:
S-a mai cerut reducerea timpului de lucru la personalul care lucrează în spitalele faza 1, 2 și suport COVID; creșterea salariilor pentru angajații din direcțiile de sănătate publică și suplimentarea numărului de posturi (din DSP-uri); creșterea plafonului de sporuri de la 30% la 35% pe ordonatorul principal de credite, nu pe unitate; s-a convenit cumularea sporului de detașare de 50% cu celelalte drepturi salariale. În plus, în regulamentul de sporuri este inclus sporul de 55%-85% în situațiile de pandemii, epidemii…
Sindicaliștii recunosc, însă, că din martie activitatea din spitale este mult mai puțin intensă, cel puțin în anumite secții.
Totul se face, însă, conform legii, mai spune Ioan Popșor:
Depinde, fiecare, de secția în care lucrează. Sunt secții care nu au deloc spor, sunt secții care au spor de 12%, altele de 55%, 85%… Noi, oricum, am solicitat ca creșterile salariale pentru tot personalul din sistemul sanitar public să se aducă la nivelul anului 2020. (Activitatea nu este atât de intensă față de cum era înainte) din cauza legislației în vigoare care prevede distanțarea socială …în saloanele unde sunt două paturi, acum se internează un singur pacient, de exemplu…
Conform informațiilor de pe site-urile spitalelor mureșene, salariul maxim de bază pentru un medic poate ajunge 16.000 de lei, în timp ce salariul maxim al unei asistente este de 8.800 de lei, la care se adaugă sporuri.
O altă solicitare a sindicaliștilor este asigurarea finanțării voucherelor de vacanță aferente anului 2020 pentru tot personalul din sistemul sanitar și acordarea stimulentului de risc pentru toți salariații din sănătate aflați în activitate pe perioada stării de urgență și a stării de alertă.
În solicitare sunt cuprinși inclusiv instalatorii, liftierii, portarii sau spălătoresele din spitale.
Cristina Bulbescu