Sancțiunile înăsprite la regimul silvic se mențin

Publicat de radiomures, 8 martie 2017, 20:30 / actualizat: 8 martie 2017, 21:34
Contravenţiile pentru tăierile ilegale de pădure şi transportul ilegal de lemn vor fi menţinute la nivelul prevăzut de ordonanţa 51 pe 2016, prin care aceste sancţiuni fuseseră înăsprite, au stabilit astăzi deputaţii din Comisia pentru agricultură.
Ei au convenit să păstreze şi măsura confiscării mijloacelor cu care este transportat lemnul tăiat ilegal, urmând să fie rediscutate doar contravenţiile pentru personalul silvic.
În cadrul dezbaterilor generale asupra actului normativ, secretarul de stat din Ministerul Mediului, Şteţco Istrate, a precizat că măsurile sunt necesare pentru descurajarea ilegalităţilor, însă trebuie păstrat un echilibru între toate sectoarele de activitate din domeniul silvic:
Operatorii economici aveau sancţiuni mici, personalul silvic putea să nu fie sancţionat deloc contravenţional. Tocmai de aceea facem o chestie foarte echilibrată, să fie sancţiunile pe măsura salariilor pe care le au, dar să nu fie scoase. În ceea ce priveşte ocoalele silvice private nici nu există un regulament, astăzi, legal prin care se pot aplica sancţiuni administrative. În ceea ce priveşte tăierile ilegale nu se va relaxa absolut nimic şi nici în ceea ce priveşte trasabilitatea materialelor lemnoase. Chiar sunt sancţiuni în plus”.
Dezbaterea pe articole va începe săptămâna viitoare, Comisia pentru agricultură urmând să întocmească un raport care va fi supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Reprezentanţii Uniunii Salvaţi România afirmă că vor susţine Legea Pădurilor dacă, în textul noii legi, vor fi păstrate prevederile privind confiscarea camioanelor care transportă ilicit material lemnos şi amendarea celor care nu-şi apără pădurea.