Sancțiuni mai dure pentru unitățile comerciale care vând țigări și alcool minorilor

Publicat de MIRELA ROTAR, 22 martie 2022, 13:54 / actualizat: 28 decembrie 2022, 15:43
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care prevede amendarea cu 10.000 de lei şi suspendarea activităţii pentru o perioadă de 30 de zile de la prima abatere pentru operatorii economici care comercializează băuturi alcoolice şi produse din tutun minorilor sub 18 ani.
Legea vine în contextual în care consumul de alcool şi tutun este tot mai frecvent printre adolescenţi, iar date oficiale arată că vârsta la care încep să bea sau să fumeze este în continuă scădere.
Sorin Mierlea, Președinte InfoCons, salută această lege și speră că în perioada următoare vor demara controale mai dure către acești comercianți:
Sper că o astfel de lege, în primul rând, să intensifice controalele, mai ales în proximitatea unităților de învățământ preuniversitar și în unitățile școlare, unde este interzisă vânzarea de produse tutun și din alcool și, pe de altă parte, sper ca prin această înăsprire a sancțiunilor să se ia și măsura suspendării autorizației și licenței pentru societățile comerciale care comercializează astfel de produse minorilor.
Sorin Mierlea a arătat că sunt frecvente situațiile în care copiii sunt serviți cu alcool și țigări de către comercianți:
Din păcate, încă sunt chioșcuri școlare unde se vând țigări și se vând și la bucată, ceea ce este ilegal de două ori. Din păcate, dacă mergem de zona de cluburi, vineri seara, sâmbătă seara, în căminele culturale, pe la comune, vom găsi foarte mulți cetățeni sub 18 ani cărora li se servește alcool, pot să își cumpere țigări. Chiar este o problemă care a fost lăsată în spate.
Între timp, continuă acțiunile de conștientizare a consecințelor consumului de alcool, tutun și droguri.
Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Târgu Mureş a intensificat acţiunile de prevenire a consumului de droguri în unitățile de învățământ din județele Mureș și Harghita.
Astfel, în perioada 1 – 18 martie specialiștii centrului s-au deplasat în mai multe licee și școli din cele două județe pentru a le vorbi tinerilor despre riscuri.
Directorul Centrului, Aleodor Roman:
În anul 2021, la nivelul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, au fost în evidență 76 de beneficiari. De asemenea, noi monitorizăm și urgențele pe fondul consumului de droguri, iar cifra este identică, tot 76 de urgențe au existat la nivelul unităților de primiri urgențe din județul nostru. Dintre categoriile de droguri cele mai consumate în anul 2021 și în general, în ultimii ani, se remarcă canabisul și, de asemenea, noile substanțe cu proprietăți psihoactive, așa-numite, generic, etnobotanice.
Săvârşirea unei contravenţii la noua lege se sancţionează cu amenda contravenţională de 20.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.
Raluca Creț