Sancțiuni de zeci de mii de lei în piețe și magazine pentru nereguli la comercializarea legumelor și fructelor proaspete

Publicat de Rotar Mirela, 14 mai 2024, 12:00 / actualizat: 15 mai 2024, 12:39
Controalele au fost făcute luna trecută de inspectorii de la protecția consumatorilor din județele Regiunii Centru.
Directorul executiv al CRCP Brașov, Onica Csaba, despre deficiențele constatate:
În principal, deficiențele constatate au fost legume depreciate calitativ, deshidratate, cu urme de mucegai, cântare neverificate metrologic. Lipseau anumite informații gen țară de origine sau neconcordanță între țara de origine afișată și cea reală, de exemplu mere de Polonia vândute ca mere românești – aceste lucruri le-am constatat și sancționat. Apoi, era lipsa avertismentelor privind tratarea fructelor cu anumite substanțe.
Au fost efectuate aproape 130 de acțiuni iar în Mureș și au fost aplicate amenzi de 44 de mii de lei, a precizat Onica Csaba:
S-au desfășurat controale și în piețe, respectiv la comercianți ca și la super și hypermarketuri. În total am desfășurat 128 de acțiuni, în 126 de cazuri am constatat abateri și am aplicat 625.000 de lei sancțiuni contravenționale. Am oprit definitiv de la comercializare legume și fructe în valoare de 12.000 de lei și am oprit temporar legume-fructe de 62.000 de lei. În județul Mureș s-au constatat 19 abateri și s-au aplicat sancțiuni de 44.000 de lei.
Directorul Administrației Piețelor din Tg. Mureș, Valer Ujică, despre obligațiile pe care le au producătorii de legume și fructe din piețe:
Cu privire la calitatea și proveniența produselor, noi nu suntem abilitați să îi verificăm. Legat de cântărirea produselor, e obligatoriu ca fiecare producător sau comerciant să aibă cântar propriu sau piețele le închiriază cântare zilnic. Fiecare piață este prevăzută cu spălătoare pentru produsele care le oferă spre vânzare. Iar aceștia au obligația să afișeze, în loc vizibil, etichetele cu denumirea societății sau a producătorului ca și cu denumirea produsului.
ANPC recomandă cumpărătorilor să păstreze bonul de casă, să verifice aspectul și integritatea ambalajelor produselor, concordanța între prețul afișat la raft și cel achitat la casă, să verifice informațiile legate de denumire, țară de proveniență, dar și existența avertizărilor privind tratarea fructelor sau legumelor cu diverse substanțe.
Autor: Valeriu Russu