Sancțiuni de anul viitor pentru cei care nu își schimbă casele de marcat

Publicat de radiomures, 28 octombrie 2016, 19:23
Pentru firme este vorba de sancțiuni între 9.000 și 12.500 de lei, inclusiv suspendarea activității, anunță reprezentanții Fiscului.
Distribuitorii autorizați de case de marcat trebuie să se autorizeze până pe 1 ianuarie 2017, altfel pot fi sancționați cu sume cuprinse între 3000 și 9000 de lei și confiscarea veniturilor realizate din distribuirea unor case neautorizate.
Șeful biroului Asistență pentru contribuabil din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Mureș, Daniela Robu, a explicat că de anul viitor, se va interzice comercializarea vechilor aparate de marcat:
Începând cu 1 noiembrie 2017, toți operatorii economici vor trebui să utilizeze noile aparate de marcaj. Vechile case tipăreau două role de hârtie, una era înmânată clientului iar a doua, așa-numita rolă-martor servea prestatorului de serviciu pentru stocarea informațiilor. Noile case vor emite doar o singură rolă de hârtie pentru client, iar rola-martor este înlocuită cu un jurnal electronic, conectat online cu o unitate de supraveghere din cadrul ANAF. Acest lucru va permite o mai mare transparență.”
O situație specială este în cazul taximetriștilor, casele lor de marcat fiind mai complexe, deoarece au și funcții multiple, specifice acestui domeniu.
Președintele Camerei Taximetriștilor Mureș, Viorel Teodor, susține că schimbarea este benefică pentru companiile de taxi, însă prețul unei asemenea case de marcat e destul de mare:
Casa de marcat fiscală are funcția de taximetru, dispecerizare inteligentă cu aplicații mobile, are navigator GPS încorporat și funcție de voce, deci elimină foarte multe din funcțiile altor aparate. La achiziție va fi un pic de efort financiar mai mare, undeva la 9000 de lei, din informațiile noastre, dar ne va aduce beneficii pentru că vor avea transmitere online la severele ANAF-ului. Vor fi 4-5 producători și aștepăm oferte, pentru că nu s-a acceptat ideea de a adaptoare la casele actuale de marcat fiscale.”
Omul de afaceri Ioan Fărcaș susține și el că măsura de schimbare a acestor case de marcat este bună:
E un inconvenient pentru agentul economic să păstreze atâtea role, atâția ani. Pe când, pe partea pe care se dorește să se meargă cu casele de marcat electronice, e mult mai simplu. Dezavantajele nu le putem ști deocamdată pentru că încă nu am lucrat cu casele acestea de marcat, unul dintre ele ar fi achiziționarea, care necesită alte costuri. Din ce știu, ministerul va subvenționa achiziționarea acestor case de marcat, în sensul în care cei care le vor achiziționa nu vor plăti, din impozitul pe profit aferent, în cuantum de 100 de euro.”
Noile case de marcat vor putea fi achiziţionate de anul viitor. De la 1 ianuarie 2018 Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se va conecta la casele de marcat, a declarat zilele trecute preşedintele instituţiei, Dragoş Doroş.
Valeriu Russu