Sănătatea, învățământul și mediul, prioritățile parlamentarilor mureșeni

Publicat de MIRELA ROTAR, 14 decembrie 2020, 14:21
Proaspăt senator de Mureș, rectorul UMFST Leonard Azamfirei își propune să ajute județul Mureș prin promovarea și includerea cât mai multor investiții în bugetul de stat pentru anul următor.Azamfirei vrea să inițieze o lege a învățământului digital, dar și să aducă îmbunătățiri sistemelor de învățământ dual și profesional.
Medic ATI și profesor universitar, Leonard Azamfirei dă asigurări că va susține pe perioada mandatului său de senator orice îmbunătățiri apar și sunt necesare legilor sănătății:
Voi iniția o lege a învățământului digital, care să completeze și să ajute învățământul clasic, pentru că în aceste momente de pandemie am văzut cât de mare e lipsa pe zona de învățământ digital. Pe de altă parte, vreau să amendez, împreună cu colegii parlamentari, Legea educației fizice și a sportului și vreau să inițiez o mișcare legislativă care să pună pe temelii funcținale învățământul dual, respectiv învățământul profesional.
Problemele de mediu și cele de învățământ sunt prioritare pentru deputatul USR-PLUS de Mureș, Adrian Giurgiu.
Acesta pledează pentru o descentralizare a deciziei, inclusiv în privința gestionării crizei sanitare, pentru că în opinia sa decidenții locali sunt cei mai în măsură să gestioneze anumite aspecte:
Prin înființarea unei direcții de investigare a infracțiunilor de mediu, putem opri tăielile ilegale, poluarea apei și în special poluarea aerului. Pe probleme de educație, susținem sportul, la școală și după școală, și în timpul pandemiei, susținem concentrarea măsurilor pe zonele mai afectate de Covid o eventuală relaxare a măsurilor acolo unde nu este o așa de mare nevoie. Este foarte mare problema copiilor care, dacă întârzie o săptămână sau două, anul școlar poate să devină irecuperabil. Ne propunem ca noi, din legislativ, să dăm mai multă putere executivului, în special la nivel local, unde fiecare primar știe situația lui, mai exact decât o poate ști un parlamentar de la București.
În contextul în care județul Mureș este unul cu multe infracțiuni silvice, Adrian Giurgiu susține că Legea privind Radarul Pădurii a fost golită de conținut de unii politicieni interesați. Astfel, ea a ajuns să fie folosită doar ca un fel de 112 prin care cetățenii anunță dacă suspectează vreun furt de lemne, însă deputatul USR PLUS afirmă că hoții scapă, făcând acte doar pe mici cantități de lemne, nu pe tot ceea ce transportă.
Valeriu Russu