„Sănătatea începe din farfurie”
Publicat de radiomures, 21 februarie 2018, 14:14
Așa se numește programul care aduce educația gastronomică în școli și urmărește să promoveze obiceiuri de mâncat sănătoase în rândul copiilor.
Timp de două zile, peste 1200 de elevi din Tîrgu Mureș au învățat despre alimentația sănătoasă.
Ieri, organizatorii au fost prezenți la Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” din Tîrgu Mureș, unde s-au întâlnit cu 470 de elevi, iar azi au poposit la Școala Gimnazială ”Liviu Rebreanu”.
Chef Cezar Munteanu i-a învățat tainele alimentației sănătoase pe cei 810 elevi prezenți.
Este una dintre generațiile expuse lipsei de experiență a părinților. În loc să mergem cu ei la sport, preferăm să îi ducem în Mall, că: ”hai să te premiez că ai luat nu știu ce notă”, și că e mai usor că simt eu că mă împrietenesc cu copilul dacă-l mituiesc cu mâncare. Am încercat să-i învăț pe copii cumpătarea: nu am venit aici să spunem să scoată cartofii prăjiți sau friptura. Părinții trebuie să înțeleagă că 40 la sută dintre copiii din România zilelor noastre suferă de boli datorate unei alimentații nesănătoase, iar procentul, din păcate, este în creștere.”
Copiii au învățat să manânce sănătos și să facă mai multă mișcare.
10.000 de elevi de clasele I-IV din toată țara s-au înscris anul acesta în program.
Copiii vor învăța să cunoască alimentele și produsele naturale și să aleagă conștient o dietă mai sănătoasă. Egida programului este „Copiii sănătoși de astăzi sunt adulții sănătoși de mâine”.
Programul „Sanatatea incepe din farfurie” a început pe 19 februarie, la Alba Iulia, și se va încheia pe 27 aprilie, la Constanța.
La ediția de anul acesta va fi organizat și un concurs online, cu premii. Clasele de elevi înscrise în program vor putea merge, la vară, într-o tabără de gătit în împrejurimile Brașovului.
Valeriu Russu