Tehnologie modernă de depistare exactă a intoleranțelor alimentare, și la Tg. Mureș
De puțin timp a apărut și în România posibilitatea de testare a intoleranțelor alimentare, care se mai numesc și alergii întârziate.
Acestea au fost prezentate la acest sfârșit de săptămână în cadrul celei de a V-a ediții a Conferinței Naționale de Nutriție și Dietetică de la Tîrgu-Mureș.
Testul este extrem de util pentru determinarea unor patologii, în special la copii, spune reprezentanta companiei producătoare, Andrada Militaru:
Sunt o grămadă de copii care acuză dureri abdominale, probleme gasto-intestinale, răceli frecvente, probleme ORL care se repetă mereu fără să reușim să determinăm cauza și de multe ori poate să fie o cauză alimentară. Adică, stomacul nostru nu procesează corect anumite alimente, din diverse motive. Copiii, mai ales, dacă fac un tratament cu antibiotic, asta poate să dea peste cap tot universul microbiomului și alimentele nu mai sunt procesate corect. Și atunci, testul acesta ne ajută să identificăm alimentele care nu sunt digerate corect și să le scoatem temporar din dietă.”
Aceste teste se pot face și la Tîrgu-Mureș cu ajutorul a două clinici private (Topmed -dr. Gomotârceanu și Clinca de Medicină Integrativă – dr. Alecu).
Testele costă însă câteva sute de euro iar adresabilitatea este deocamdată destul de redusă, mai ales că acestea nu se decontează de Casa de Asigurări.
Totuși analizele de laborator se fac direct în Germania, spune Andrada Militaru:
Prețurile variază de la 100 de euro la 500 de euro. Deci, un adult care vrea să facă o evaluare exhaustivă a alimentelor la care are intoleranță, scoate din buzunar 500 de euro. Se testează în jur de 270 de alimente. Testul propriu-zis se face în Germania. Noi, cu ajutorul clinicilor recoltăm, e o analiză din sânge, se dozează anticorpii GG și se trimite proba în Germania.”
Un ajutor pentru persoanele cu intoleranță alimentară sunt și probioticele, acestea fiind considerate una din cele mai mari revelații din medicină.
Probioticele conțin anumite tipuri de microorganisme extrem de utile pentru procesarea corectă a alimentelor. Probiotice naturale găsim în iaurt, kefir și murăturile obținute prin fermentație.
Cristina Bulbescu