Salvatorii montani, la pregătire în munții Făgăraș

Publicat de Corina Muntean, 5 martie 2021, 12:50 / actualizat: 8 martie 2021, 22:51
Asociația Naționala a Salvatorilor Montani din România derulează până la 12 martie Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă.
Unitățile canine sunt formate dintr-un salvator cu experiență și un patruped din rase prietenoase, precum ciobănesc german, border collie sau labrador, iar atribuțiile lor sunt identice cu cele ale colegilor.
Aceste unități sunt esențiale atunci când alpiniștii sunt surprinși de o avalanșă, dar și în cazul turiștilor rătăciți pe munte.
Pentru a face parte dintr-o astfel de unitate este nevoie de pregătire și experiență, spune Ion Sânduloiu, șeful comisiei de avalanșă a Salvamont România:
În primul rând trebuie să locuiești în zona în care activează o formație salvamont, cel care vrea trebuie să meargă la șeful acelei formații și să spună lucrul acesta. Stăm de vorbă să vedem dacă există o experiență de munte, dacă nu există îl rugăm să o capete și apoi îl așteptăm cu brațele deschise. Apoi urmează o perioadă de 2 ani, de candidatură, în care merge cu echipa, trebuie să învețe zona, tot ce îi lipsește.
REPORTER : Și apoi vine un curs de specializare?
Da, conductor pentru câine salvamont este o specializare în cadrul meseriei de salvator montan.
La nivel național există 17 astfel de unități canine de intervenție, dintre care două în județul Mureș. Anul trecut, aceste unități au intervenit împreună la peste 30 de misiuni de salvare.
Vlad Todoran