Salvați Copiii: unu din 10 copii a fost victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
Publicat de Stan Lucian, 20 noiembrie 2024, 17:00
O anchetă recentă realizată de Salvați Copiii România arată că unu din 10 copii a fost victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar, iar incidența este de două ori mai mare la elevii din ciclul primar față de gimnaziu.
Părinții raportează acte de violență asupra propriilor copii cu o rată cu 3% mai ridicată, cu un vârf de 22,4% la ciclul primar.
Unitățile de învățământ sunt principalul loc al incidentelor, urmate de parcurile și locurile de joacă.
Violența online reprezintă, în opinia copiilor, 10% din cazuri.
În aproximativ 70% din cazuri, agresorul este un alt copil (coleg/prieten), iar în 25% un copil necunoscut, spune pentru RTM reprezentantul Salvați Copiii, George Roman:
”Avem o incidență destul de ridicată, în jur de 13% dintre copii care au spus că au fost victimele unei forme mai grave de violență. Majoritatea cazurilor sunt la copii de 7-10 ani, pentru care noi presupunem că există un sistem de raportare sau că atenția adulților e mult mai mare.”
În județul Mureș, polițiștii sunt solicitați tot mai des să intervină în cazuri de violență în școli și în apropierea școlilor.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Alexandra Luca:
”De la începutul noului an școlar și până la data de 31 octombrie 2024, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au fost înregistrate 18 infracțiuni, comise în unitățile de învățământ din județ sau în zona adiacentă acestora. Din totalul faptelor de natură penală înregistrate, 13 fapte sunt reprezentate de infracțiuni de ,,lovire sau alte violențe”, dintre care 6 au fost comise în mediul urban și 7 în mediul rural.”
Pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copilului și Ziua Internațională pentru Prevenirea Abuzului asupra Copiilor, Salvați Copiii România a organizat dezbaterea online „Bătaia nu e ruptă din rai, dar rupe din copilărie”.
Evenimentul a adus în prim-plan datele îngrijorătoare ale unei cercetări consultative privind incidența violenței asupra copiilor, la care au răspuns peste 6.700 de copii și părinți.
Autor: Raluca Creț