Salvați Copiii: un copil din cinci, de vârstă școlară, nu merge la școală
Publicat de Stan Lucian, 2 octombrie 2024, 14:36
Un studiu publicat de organizația Salvați Copiii arată că un copil român din cinci, de vârstă școlară, nu finalizează învățământul obligatoriu la timp.
În România, diferența de performanță școlară în rândul elevilor din familiile afectate de sărăcie, față de ceilalți copii, este una dintre cele mai ridicate din lume.
Roxana Paraschiv, coordonator program Salvați Copiii:
Un copil din cinci de vârstă școlară, ceea ce înseamnă 7-17 ani, nu este cuprins în educație. Un procent similar, tot unul din cinci copii, nu reușește să finalizeze învățământul obligatoriu la timp. Și în ceea ce privește riscul de sărăcie sau excluziune socială, doi din cinci copii sunt în situație de risc.”
Datele Salvați Copiii România arată că aproape doi din 5 copii români cresc în risc de sărăcie sau de excluziune socială.
Roxana Paraschiv:
Sărăcia influențează puternic accesul la educație al copiilor și, în același timp, lipsa accesului la educație și imposibilitatea de a ieși din școală cu niște achiziții solide condamnă actualii copii la o sărăcie pe viitor.”
O altă problemă se referă la absenteismul școlar, care afectează performanțele elevilor.
În Mureș, de exemplu, peste 50% dintre elevi înregistrează absențe.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Camelia Irimie Matei:
Din totalul elevilor pe județul Mureș, de 65.746, un procent de 52,71% au absențe motivate, iar 47,29% sunt nemotivate. Astfel, pe ciclul primar, dintr-un total de elevi de 26.953, 42,67% sunt absențe motivate, iar 57,33% nemotivate.”
Studiul organizației Salvați Copiii a fost publicat pentru a marca 100 de ani de la adoptarea internațională a Declarației de la Geneva privind Drepturile Copilului.
Autor: Raluca Creț