Salvați Copiii subliniază rolul părinților în viața copiilor în perioada examenelor
Publicat de Rotar Mirela, 26 iunie 2024, 12:36
Organizația Salvați Copiii avertizează că prea mult stres pentru copiii care au examene în această perioadă poate crea dificultăţi de adaptare, gânduri anxioase, furie, iritabilitate, nervozitate, sentimente de singurătate şi astfel poate apărea eşecul.
Anxietatea, depresia și dificultățile parentale sunt principalele cauze pentru care copiii au apelat la serviciile de terapie psihologică și sprijin psiho-emoțional, a explicat pentru RTM Mihaela Dinu, psiholog, Coordonator Centrul de Educație Emoțională și Comportamentală pentru Copii Salvați Copiii:
Evenimentele acestea, examenele, apoi decizia către un liceu înseamnă un pas important în viața copilului. Tot ceea ce se întâmplă acum va rămâne în memoria afectivă a copilului și este foarte important cum se gestionează situația, astfel încât să iasă cu cât mai puține daune, din punct de vedere emoțional. Cel mai apropiat de copil este părintele.
Cei mai importanți în această perioadă sunt părinții, care trebuie să fie alături de copiii lor și să nu îi preseze suplimentar.
Mihaela Dinu:
Este nevoie de motivarea copilului dar, în același timp, să pună accentul pe efortul pe care acesta l-a depus până acum, faptul că acesta a învățat, evitând însă să menționeze nota pe care dorește să o ia pentru că menționarea notei pune o presiune suplimentară asupra copilului.
Copiii care au nevoie de ajutor pot intra pe site-ul askteen.ro, unde pot discuta cu un psiholog.
Proiectul este derulat de Organizația Salvați Copiii Filiala Mureș și Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș.
Deja site-ul este apreciat de adolescenți, dar și de părinți, care intră să învețe cum să gestioneze relația cu copiii lor.
Directorul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș, Andreia Moraru, a explicat pentru Radio Tg.Mureș că acest sprijin este cu atât mai important, cu cât tot mai mulți adolescenți au nevoie de ajutor de specialitate:
Unul din trei copii se confruntă cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psihoemoțional, procentul crescând la adolescenți până la peste 50%. Ideea unui astfel de proiect și ideea unui astfel de serviciu este mai mult decât binevenită. E vorba de un chat online, anonim, cu un psiholog, nimeni nu va ști identitatea celui care apelează la sfaturile unui psiholog.
În perioada ianuarie 2022 – decembrie 2023, psihologii Organizației Salvați Copiii au tratat aproape 150 de cazuri de anxietate și aproape 130 de cazuri de tulburare emoțională la copii.
Autor: Raluca Creț