Salvați Copiii lansează campania ”Alege să te opui bullying-ului!”
Publicat de Corina Muntean, 18 aprilie 2019, 16:25 / actualizat: 18 aprilie 2019, 18:55
Campania urmărește să conștientizeze, să genereze o schimbare de atitudine și astfel să prevină și să combată comportamentele de bullying între copii.
Materialele campaniei Alege sa te opui bullying-ului! sunt disponibile online. Acestea îi învață pe profesori, părinți și copii cum să recunoască un copil supus hărțuirii și oferă și soluții, atât la nivel instituțional, cât și la nivel personal.
Directorul de programe din cadrul organizației, George Roman.
Ne dorim să îi facem pe toți cei din mediul școlar să conștientizeze că avem în continuare un nivel crescut de manifestare a comportamentului de tip bullying pentru copii și, în același timp, să înțeleagă că aspectele acestea sunt destul de serioase pentru că ele pot afecta sănătatea și dezvoltarea emoțională a copiilor. Noi am dori, la fel, la nivelul Ministerului Educației, să se concentreze asupra a ceea ce noi numim climat pozitiv în școală, un climat școlar sănătos, o atmosferă școlară bună.
”Salvați Copiii” a propus Ministerului Educației și un mecanism de protecție a copiilor, bazat pe consilierii școlari care, la această oră, sunt prea puțini raportați la numărul de elevi.
Revine George Roman.
Ce-am mai propus noi este un mecanism de prevenire și intervenție, dar nu unul birocratic pentru că, din întâlnirile noastre cu copiii, am dedus că acele comisii de prevenire și combatere a violenței din fiecare structură școlară nu sunt cunoscute de copii. Mecanismul acesta este gândit în așa fel încât, în centrul activității antibullying, să stea consilierul școlar, dar pentru acest lucru trebuie să obținem și un raport mai bun între consilierii școlari și numărul de copii. În acest moment, un consilier școlar, în medie la nivel național, are în grijă cam 900-1000 de copii. Legea spune 800, oricum o cifră mult prea mare pentru capacitatea unui om, iar la nivel internațional, școlile sunt organizate în așa fel încât unui consilier școlar să îi revină doar 250 de elevi.
Ultima statistică a organizației arată că, din cei aproximativ 1.300.000 de copii de gimnaziu și liceu 400.000 sunt excluși din grupul de colegi, 325.000 sunt umiliți în public, 390.000 sunt amenințați cu bătaia sau cu lovirea, iar 220.000 sunt bătuți în mod repetat de către colegii lor.
Raluca Creţ