Salvați Copiii: aproape 900 de copii din Mureș au părinții plecați în străinătate
Publicat de Rotar Mirela, 27 noiembrie 2023, 14:49 / actualizat: 29 noiembrie 2023, 20:02
Un studiu realizat recent de Salvați Copiii arată că unul din șapte copii din România are unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate,
La nivelul Regiunii Centru, conform datelor oficiale pentru finalul anului 2022, Brașov este județul cu cel mai mare număr de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială, cu aproape 1.400 de copii, urmat de județul Sibiu, Harghita cu peste 1.000 de copii, și județul Mureș, cu aproape 900 de copii. În județul Covasna sunt înregistrați aproape 800 de copii iar în județul Alba peste 600.
Reprezentantul organizației, Liliana Bibac-Moșneguțu:
Copiii suferă în urma plecării părinților și efectele se văd atât din punct de vedere al rezultatelor academice, cât și din punct de vedere al afectării psihologice. Copiii experimentează stări cum ar fi anxietatea, depresia, ei se tem, de multe ori, că chiar ei sunt cauza plecării părintelui și atunci oferirea de sprijin emoțional și intervenție directă sunt esențiale.
În perioada iunie 2020-noiembrie 2023, Organizația Salvați Copiii România a derulat un program complex, vizând dezvoltarea de servicii comunitare destinate prevenirii separării copilului de părinți în județele Brașov și Mureș.
Aproximativ 85% dintre copiii integrați în program şi-au îmbunătăţit relaţia cu părinţii/persoanele în grija cărora au rămas iar peste 80% dintre copii şi-au îmbunătăţit abilităţile sociale, emoţionale şi deprinderile de viaţă independentă.
Liliana Bibac-Moșneguțu, reprezentantul organizației Salvați Copiii:
Ne adresăm copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate atât prin intervenție socio-psiho-educațională, cât și prin consiliere și prin informarea părinților, familiilor și reprezentanților legali astfel încât, atunci când situația o impune ca aceștia să plece din țară, să știe ce au de făcut, să poată să lase copiii în siguranță și să minimizeze cât se poate de mult efectele plecării.
Peste 750 de copii în risc de separare de familie au beneficiat de servicii integrate de suport social, psihologic şi educaţional.
Autor: Raluca Creț