Salvamontiștii vor să se pensioneze la 57 de ani

Publicat de Rotar Mirela, 27 noiembrie 2023, 14:55
Aceștia fac parte din aceeași categorie de personal din partea medicală sistemului de urgență cu cei de la Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare și cu Serviciul de Ambulanță, însă doar SMURD beneficiază de pensionare anticipată.
Șeful Serviciului Național Salvamont, Sabin Cornoiu precizează că la niciun serviciu de urgență uzura oamenilor nu e atât de mare și e biologic periculos ca un salvamontist de 60-65 de ani să urce în munte sau să coboare în peșteră pentru a-și salva semenii:
Cei de la SMURD au condiții speciale, pentru că aparțin de Ministerul de Interne, Ambulanța nu are, pentru că aparține de Ministerul Sănătății, iar Salvamontul, care intervine unde cele două instituții se opresc (atunci când condițiile devin foarte dificile) nu poate beneficia de aceste condiții speciale. Asta pentru că nu putem să lucrăm până la o vârstă atât de înaintată. Avem 280 de salvatori montani angajați, care, dacă s-ar pensiona anticipat, ar pleca (în pensie, n.n.) doar între una și 10 persoane la nivel național, în următorii 20 de ani.
În condițiile în care negocierile cu Comisia Europeană nu mai permit noi profesii în rândul celor cu condiții deosebite de muncă, salvamontiștii români se vor adresa acestui for, cerând o aliniere la modul în care s-a rezolvat problema pensionării anticipate în alte țări europene a serviciilor salvamont.
Între timp, Salvamont România se va alătura demersurilor Serviciului de Ambulanță, aflat în aceeași situație. Salvamontiștii dau asigurări că niciun turist aflat în nevoie nu va fi abandonat, cei 280 de angajați fiind în continuare la datorie.
Autor: Valeriu Russu