Salvamontiștii mureșeni se așteaptă la un aflux mare de turiști
Publicat de Corina Muntean, 12 mai 2020, 18:48 / actualizat: 12 mai 2020, 21:14
Sezonul montan de vară coincide anul acesta cu momentul când se iau măsuri de relaxare, după încetarea stării de urgență declarată în urma apariției pandemiei Covid 19.
Și în județul Mureș se așteaptă un număr mare de turiști pe munte după 15 mai, când vor fi permise activitățile legate de drumeție, cățărare, alpinism, ciclism, speologie, rafting.
Șeful Salvamont Mureș, Kovacs Robert, îi sfătuiește pe turiști să aleagă pentru început traseele mai accesibile, pentru a nu se accidenta după perioada de izolare, în care nu au putut face prea multă mișcare:
Traseele montane au fost verificate, curățate, resemnalizate. Sunt trei trasee care vor fi închise tot timpul anului, din cauza a furtunilor din luna februarie, în Răstolița și Lunca Bradului. Și refugiile montane vor fi verificate și vom amplasa dezinfectanți în aceste refugii. Nu vor fi lăsate grupuri mari să urce, de minimum două persoane și maximum trei. Pandemia aceasta nu a trecut, deci pentru a fi protejați o să purtăm măști, mănuși și vizieră, și ne vom axa pe protecția celui accidentat, să nu poată virusa echipele de salvare.
În județul Mureș, lungimea traseelor marcate este de aproximativ 700 de kilometri, pe 43 de trasee montane omologate, în munții Gurghiului și Călimani.
În Lunca Bradului și Sovata sunt echipe permanente de câte trei salvatori montani.
Valeriu Russu