Salvamontiștii mureșeni s-au antrenat cu pompierii la sediul ISU Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 28 februarie 2018, 17:23
Exercițiul demonstrativ a fost executat de Ziua protecției civile, care se sărbătorește miercuri în toată țara. Doi salvamontiști au coborât în rapel de pe autoscara de mare înălțime primită anul trecut de ISU ”Horea” Mureș, pentru a verifica dacă acest tip de intervenție poate fi aplicată în cazuri reale.
Reprezentantul Salvamont Mureș, Hints Miklos Zoltan:
Exercițiile comune arată întotdeauna care sunt punctele forte și la ce trebuie să lucrăm în continuare și, totodată, aflăm și modalități de colaborare cu alte unități. Ei învață o tehnică anume, noi altă tehnică, cu asemenea ocazii putem să sincronizăm, să putem colabora în condiții de siguranță maximă.”
În România, protecţia civilă a luat fiinţă prin Decretul regal din 28 februarie 1933 sub denumirea de „apărare pasivă” . Scopul acestei structuri era de a limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului.
Astăzi protecția civilă intră în atribuțiile mai multor instituții, a arătat șeful ISU ”Horea” Mureș, Călin Handrea:
Pompierii sunt personal de protecție civilă, populația se ocupă și are activități de protecție civilă, inspectorii care sunt la unitățile administrativ teritoriale, șefii serviciilor voluntare, primarii, președintele Consiliului Județean, prefectul, cu toții avem atribuții de protecție civilă. Nu putem identifica protecția civilă ca o armă sau ca o instituție independentă, palpabilă, ci, mai degrabă, ca o sumă de activități pe care le desfășoară atât Inspectoratul pentru Situații de Urgență cât și serviciile voluntare, serviciile private și implicit populația.”
Cu această ocazie, la ISU ”Horea” Mureș au fost avansați în grad 2 ofițeri și 5 subofițeri.
Raluca Creț