Salvamontiștii mureșeni ne sfătuiesc cum să ne ferim de urși

Publicat de Corina Muntean, 2 septembrie 2021, 14:23
În urma atacurilor tot mai frecvente a urșilor asupra oamenilor, Salvamont a formulat o serie de sfaturi, pe care le-a și publicat pe rețelele de socializare, în primul rând pentru prevenirea rănirilor.
Regulile sunt simple, ușor de respectat și, de multe ori, pot face diferența dintre viață și moarte.
Șeful Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Mureș, Kovács Róbert:
În primul rând, ideal este să nu pornim singuri la drum. Dacă suntem mai mulți, discutăm între noi, facem gălăgie, iar posibilitatea de a ne întâlni cu ursul scade foarte mult, pentru că ursul, dacă aude din timp că vine un grup de turiști spre el, atunci mai degrabă ocolește acel drum, deci avem șanse foarte mari să nu vedem animalul. Să nu părăsim potecile marcate, să nu intrăm în zona de tufișuri sau în zona în care ursul își caută de mâncare. De obicei traseele turistice, mai ales în județul Mureș, sunt sigure.
În cazul în care totuși se produce întâlnirea cu ursul, prima regulă este să nu intrăm în panică și să facem gălăgie pentru a speria animalul.
Revine Kovács Róbert:
Dacă totuși ne întâlnim cu ursul, e important să nu mergem către el, să nu vrem să face poze, selfiuri cu ursul, dacă se poate să ne retragem, dacă suntem prea aproape, să încercăm să ne calmăm, să nu intrăm în panică, să ridicăm mâinile deasupra capului, să discutăm, dar să nu urlăm, să zicem câteva cuvinte, de obicei și ursul se va retrage din zona respectivă.
Un bărbat de 40 de ani din Moșuni a fost atacat de un urs luni seara, în extravilanul dintre Șardu Nirajului și Moșuni, provocându-i răni grave la cap.
Un alt urs cu probleme a apărut în Jabenița, comuna Solovăstru, unde a intrat într-o curte, apoi a ieșit pe stradă și a lovit un bărbat, iar în cele din urmă a fost alungat de jandarmi.
Raluca Creț