Salvamontiștii atrag atenția să nu ne aventurăm în munte, la peste 2.000 de metri

Publicat de MIRELA ROTAR, 13 noiembrie 2019, 14:00 / actualizat: 13 noiembrie 2019, 17:04
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, o avertizare Cod roşu de vijelii, valabile în zona montană din mai multe județe, pe durata următoarelor ore.
Astfel, până la ora 18:00, în zona montană a judeţelor Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Braşov şi Sibiu, la altitudini de peste 2.000 de metri, se vor semnala intensificări ale vântului, cu viteze care la rafală vor depăşi 140 – 150 km/h.
De asemenea, până la ora 21:00, în zonele joase din judeţele Braşov şi Sibiu, va fi în vigoare o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic.
Intensificările de vânt vor ajunge la 65 km/h şi, izolat, la 75 km/h, mai ales în partea sudică a celor două judeţe.
Șeful Dispeceratului Național Salvamont, Sabin Cornoiu, atenționează că acest vânt aduce cu sine și precipitații abundente și roagă turiștii să evite în aceste zile drumețiile:
Atmosfera este umedă, plafonul de nori este foarte jos, deja plouă de câteva zile și noi considerăm că nu este un moment prielnic pentru excursii pe minte. Oamenii trebuie să-și ia absolut toate măsurile de siguranță și recomandarea noastră este să rămână în zona submontană, în zonele de chei, pe văi, să nu se expună la altitudine, pentru că acolo pericolele sunt foarte mari, vizibilitatea nu este bună, temperature aerului se percepe mult mai scăzută decât în realitate datorită vitezei vântului, și toate acestea pot provoca evenimente neplăcute.
Turiştii nu pot ajunge azi la cabanele din zona Bâlea Lac, în munţii Făgăraş, pentru că accesul pe Transfăgărăşan a fost interzis şi telecabina a fost oprită din motive de siguranţă.
Șeful Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David:
Cei care vor să urce, să se informeze asupra stării vremii și să-și planifice turele astfel încât să nu fie puși în pericol. Nu recomandăm turiștilor trasee care ajung în zona de creastă sau în zone cu potențial de prăbășire, în rape, în prăpăstii sau pe porțiuni înclinate. În acest moment, nu sunt turiști, avem patrule atât la Păltiniș cât și la Bâlea Lac, unde colegii supraveghează zona înaltă, zona de creastă. Cei care ajung în zona Bâlea sunt informați cu privire la riscuri, sunt îndrumați, dar recomandarea stringentă pe care o facem e să nu se urce la altitudini mari.
În Munții Călimani rafalele de vânt vor atinge chiar și 140 de km pe oră.
Reprezentantul Salvamont Mureș, Gyorfi Zoltan, atenționează că, din cauza vântului și umezelii, temperatura resimțită de corpul uman este mult mai scăzută decât cea reală:
Pe creasta munților Călimani se vor înregistra rafale care depășesc 120-140 km pe oră. Asta aduce cu sine problema, că temperatura resimțită este mult mai scăzută decât temperatura reală înregistrată. Asta înseamnă că în munții Călimani, la 1-2 grade în cursul zilei, vom simți cam minus 3, minus 4 grade. Zona care aș evita-o este zona de creastă, la altitudinea de peste 2000 de metri, vârfurile Negoiu și Pietrosu.
Meteorologii au emis ieri și o atenționare cod galben de vânt, astfel că până mâine dimineață la ora 10, la munte vântul va bate cu viteze de 80-90 km/h, iar pe creste, în special în Carpaţiii Meridionali, rafalele pot depăşi 100 km/h.
Valeriu Russu