Salutul ne diferenţiază de inteligenţa artificială
Publicat de Rotar Mirela, 21 noiembrie 2023, 13:10 / actualizat: 21 noiembrie 2023, 14:18
Astăzi se împlinesc 50 de ani de când a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Mondială a Salutului.
O formă elementară de acţiune interumană, salutul este un pas important spre realizarea înţelegerii între oamenii de rase, naţionalităţi sau religii diferite.
Primele atestări ale salutului fac referire la formele de supunere şi datează din perioada primelor dinastii chineze.
În vremea romanilor, salutul „Ave Cezar!” era însoţit şi de strângerea antebraţelor, ca semn de încredere, întrucât braţul neînarmat simboliza pacea şi prietenia.
Conf. univ. dr. psih. Maria Dorina Pașca, cadru didactic la Facultatea de Medicină, șef Disciplină Etică și științe socio – umane din cadrul UMFST Târgu Mureş, spune că salutul este cel care ne diferenţiază de inteligenţa artificială:
Nneapărat acest salut trebuie să aibă respect atât din partea unuia cât şi din partea celuilalt pentru că altfel nu am mai fi oameni şi nu ştiu dacă roboţeii se salută între ei. Nu cred pentru că inteligenţa artificială nu are suflet, e o grămadă de mai multe date adunate. Cel mai important lucru este să ne zâmbim, să ne vedem unii pe alţii şi să ne percepem ca fiinţe pentru că nu suntem obiecte.
Ziua Mondială a Salutului a fost sărbătorită pentru prima dată în contextul conflictului din octombrie 1973, dintre Egipt şi Israel, ca o formă de protest nonviolent la adresa războiului.
Autor: Sanda Viţelar