Salubriserv, amendată de Garda de Mediu Mureș pentru depozitarea ilegală a deșeurilor
Publicat de radiomures, 22 iunie 2016, 18:22
Sancținea de 50.000 de lei a fost aplicată în urma unor controale naționale tematice din lunile mai și iunie privind salubrizarea localităților din județul Mureș.
Șeful Gărzi de Mediu Mureș, Máthé János a explicat că au fost date 14 amenzi mai multor localități din județ, în cunatum total de 265.000 de lei, pentru depozitarea ilegală a gunoaielor menajere:
Au fost amendate, de exemplu, Ungheniul, Apoldul, Daneșul, Livezeniul, pentru abandonări de deșeuri, deci noște depozite ilegale punctiforme. În ceea ce privește Tîrgu-Mureșul, operatorul de salubritate a luat o amendă de 50.000 de lei, au continuat să depoziteze și sperăm că se va găsi o soluție ca toate deșeurile din municipiul Tîrgu-Mureș să fie transportate la un depozit autorizat.”
În ultimii doi ani, Garda de Mediu a sancționat Salubriserv Tîrgu-Mureș cu amnenzi de peste 200.000 de lei, pentru depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi din spatele mall-ului de la Combinat.
În ce privește reapariția zilele trecute, la Azomureș, a așa-numitei ”cozi de vulpe”, respectiv a emisiilor de oxid de azot, Máthé János a explicat că fenomenul nu este sancționabil.
El apare la pornirea sau oprirea instalației de obținere a acidului azotic, durează între 10 și 40 de minute și este acceptat în cadrul avizului de mediu:
Am fost sesizați în legătură cu așa-zisa ”coadă de vulpe”, fiind vorba de instalațiile de acid azotic. Acolo, conform documenului de referință privind cele mai bune tehnici disponibile, la procesul de obținere a acidului azotic, în timpul pornirilor și opririlor, conform procesului tehnologic, emisiile de oxizi de azot sunt un pic mai mari. După intrarea în funcțiune, coada aceea de vulpe dispare și emisiile revin la valorile normale.”
Problemele de poluare ale Azomureș-ului există de peste 10 ani, iar anul trecut Combinatul Chimic din Tîrgu-Mureș a realizat investiții de 200 de milione de euro, pentru a obține un nou aviz de mediu, care a expirat la 31 decembrie 2015.
Pe de altă parte trei parlamentari mureșeni au iniţiat un proiect de lege potrivit căruia persoanele care care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea produsă de combinatul chimic Azomureş să se poată pensiona cu doi ani mai devreme.
Vali Russu