Salonul anual dedicat noilor tehnologii de la Las Vegas

Publicat de Corina Muntean, 10 ianuarie 2022, 08:43 / actualizat: 16 ianuarie 2022, 12:47
Un robot-pisoi afectuos, ventilatorul mascat şi măştile high-tech anti-COVID-19 sunt unele din exponantele de la salonul anual dedicat noilor tehnologii de la Las Vegas care doresc să se impună pe piețele viitorului.
Roboţi drăguţi, tehnologii anti-coronavirus, boxe, lămpi, periuţe de dinţi şi diverse dispozitive electronice şi autonome au fost prezentate la ediția din 2022 a salonului dedicat noilor tehnologii, Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, ca făcând parte din noua generație de produse ce vor încâta publicul în viitor. De pildă, start-up-ul francez Airxom a adus de la Lyon prototipul său de mască sanitară, care protejează împotriva poluării, bacteriilor şi virusurilor, inclusiv împotriva SARS-CoV-2. Carcasa din plastic alb, care acoperă nasul şi gura, evocă aspectul soldaţilor imperiali din franciza cinematografică ‘Războiul stelelor’. Conectată la o cutie care poate fi agăţată de curea, masca în cauză conţine un filtru activ, capabil să distrugă particulele fine şi compuşii organici volatili, adică agenţii patogeni sau poluanţi, inclusiv variantele viitoare ale coronavirusului. ‘Masca noastră este complet etanşă şi foarte confortabilă’, arată Trong Dai Nguyen, inginer la Airxom, care a precizat că firma lucrează la ameliorarea sunetelor pentru viitoare versiune a produsului. Modelul actual ar trebui să fie comercializat din primăvară la un preţ de ‘aproximativ 300 de euro’. La rândul său, obosit să se sufoce sub masca anti-COVID, Eric Fouchard a pus la punct un mini-sistem de ventilaţie, care se plasează sub stratul protector din hârtie. Denumit Aeronest, micro-ventilatorul creat de start-up-ul NewPadMaker îşi menţine poziţia cu ajutorul unui magnet dublu şi este alimentat cu o baterie minusculă, ataşată de un cordon care trece peste ceafa utilizatorului. Viteza dispozitivului poate fi ajustată în funcţie de nevoi, a mai precizat Eric Fouchard. Dar poate unul din cele mai interesante obiecte prezentate este robotul care muşcă. În Japonia, expresia ‘amagami’ înseamnă ‘muşcătură uşoară’. ‘Este o senzaţie foarte agreabilă de care vrem să profite lumea întreagă’, a spus antreprenorul japonez Shunsuke Aoki. Robotul său de pluş, care seamănă cu o pisică sau cu un câine de talie mică, muşcă uşor degetul care se prezintă sub botul său. Compania niponă a încercat să reproducă acel gest instinctiv al puilor de animale, în speranţa că oamenii ar putea să găsească în el o mică alinare. Shunsuke Aoki spune că, de exemplu, foloseşte robotul companion în timp ce îşi conduce automobilul. ‘Din cauza COVID-19, când oamenii îşi petrec întreaga zi în casă, este ceva foarte reconfortant’.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.