Inundată de ape de inflitrație din pârâul Corund, Salina Praid a fost închisă

Publicat de Rotar Mirela, 16 mai 2024, 12:00 / actualizat: 21 mai 2024, 12:20
În urma precipitațiilor abundente de luna trecută, apa s-a infiltrat în subteran și, începând din 14 mai, a pătruns masiv în galeriile minei.
Directorul de producție din Societatea Română a Sării, Irina Muller a declarat pentru Radio Tg.Mureș, că nu se poate da un orizont de timp de rezolvare a problemei și speră ca atât mina cât și baza turistică să fie redeschise cât mai curând:
Acum se lucrează în regim de urgență, urmând ca să procedăm la o expertiză tehnică prin care să se elaboreze un proiect de regularizare a pârâului Corund și a rezolva această problemă pe termen lung. Până la punerea în siguranță, atât a personalului operativ cât și a vizitatorilor, salina rămâne închisă. Suntem direct interesați și depunem toate eforturile necesare ca mina, atât cea operațională cât și baza turistică, să se redeschidă în timpul cel mai scurt cu putință.
Lucrările de la această oră, efectuate de Apele Române, vizează în primul rând stabilizarea albiei naturale a pârîului Corund, cursul de apă având traseul peste un masiv de sare.
Infiltrațiile care au apărut de câteva săptămâni au scăpat de sub control zilele trecute, afectând galeriile saline, astfel că acum se lucrează la devierea pârâului Corund.
Potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, Ovidiu Ianculescu, există riscul compromiterii întregii mine de sare:
Se intervine cu utilaje de la Apele Române și SALROM, pentru a se face un bypass al pârâului Corund, să îl deviem din zona în care au apărut foarte multe caverne. Este o soluție provizorie, însă deja infiltrațiile au scăzut în mină. Urmează să vină un expert tehnic, proiectanți, este vorba de o lucrare complexă ce trebuie adoptată aici. Este o problemă de geologie, faptul că acest masiv de sare, se află aflat între pârâu și orizonturile de lucru ale colegilor de la SALROM: Trebuie intervenit în regim de urgență, ca să nu se compromită mina de sare.
După finalizarea, în această săptămână, a lucrărilor de consolidare a terenului, se speră că ploile vor înceta și urmează o perioadă în care se va realiza un proiect complet nou, special adaptat zonei, de salvare a Salinei Praid, atât pe partea turistică, cât și pe cea de exploatare a sării geme.
Salina Praid, aflată la adâncimea de 120 de metri, este o mină de sare gemă situată în județul Harghita, în bazinul munților Gurghiului.
În România mai sunt deschise turiștilor salinele din Târgu Ocna, Cacica, și Ocnele Mari Rm. Vâlcea.
Autor: Valeriu Russu