Salariul de bază de 3.000 de lei în agricultură ar putea atrage forță de muncă, consideră producătorii

Publicat de MIRELA ROTAR, 15 aprilie 2022, 13:33
Camera Deputaților a votat în calitate de cameră decizională, proiectul de lege care prevede că salariul de bază în domeniul agricol va porni de la 3.000 lei lunar. Votul de miercuri al deputaților a statuat și o scutire de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiei pentru asigurările de sănătate pentru angajații din agricultură.
Din acest motiv, vicepreședintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor ”Agrostar”, Horațiu Raicu, nu se arătă prea entuziasmat de noua lege care, susține el, favorizează mai degrabă industria alimentară. În agricultură se lucrează mai mult cu zilieri, iar Raicu are îndoieli că angajatorii vor reuși să plătească acele salarii:
E o problemă la care cred că nu s-au gândit, având în vedere că nu se plătesc contribuții, ce se va întâmpla cu oamenii aceștia când vor fi în prag de pensie, ei sunt scutiți de șomaj, exact ca în construcții. Măsurile reale eu le vedeam să scadă presiunea pe produsul finit, nicidecum să te duci pe zona salarială care crește costurile. De fapt, e o măsură care vizează cel mai mult industria alimentară și mai puțin agricultura. Interesant ar fi de văzut câți zilieri sunt în zona agricolă, la care li se face un contract-tip și nu pot fi plătiți sub 100 de lei pe zi, din care se rețin impozitul și sănătatea. Deci e o măsură, hai să-i spunem populistă, pentru că nu se va aplica!
Pe de altă parte, administratorul unei firme cu activitate agricolă din județul Mureș, Ioan Pop, crede că măsura e binevenită și că îi va fideliza pe angajați, care nu vor mai migra, ca până acum, în construcții:
Salariul, la 3.000 de lei în agricultură este foarte util, e binevenit, datorită faptului că abia reușim să echilibrăm un pic salariile cu cele din construcții. După ce a apărut în urmă cu un an jumătate – doi acest salariu, s-a produs o migrație a forței de muncă din agricultură spre construcții. Dacă legea se va aplica, atunci va crește netul salariatului cam cu 21-22 %, deci rămân mai mulți bani la oameni în mână. Cel puțin la mine, în firmă, toți oamenii sunt angajați cu carte de muncă.
Potrivit actului normativ, indemnizaţiile şi facilitaţile din domeniile agricol și alimentar sunt asimilate celor existente deja în domeniul construcţiilor. Sun prevăzute, de asemenea, scutirea cu 10% de la plata impozitului pe salariu, scutirea de la plățile contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate și reducerea cotei contribuției de asigurări sociale cu 3,75%.
Valeriu Russu