Salariile în Marea Britanie
Publicat de Corina Muntean, 15 august 2024, 11:23 / actualizat: 17 august 2024, 21:38
Azi e o zi specială, de mare sărbătoare religioasă dar și laică, mulți români celebrându-și onomastica. Fiind atât de relaxați, nu ne vom ocupa azi de salariile noastre oricât de mici ar fi ele, ci de ale altora. De pildă, șefii celor mai mari companii din Marea Britanie sunt în continuare plătiți regește, în ciuda războiului și a Brexitului.
E vorba de multe milioane. Și nu de lei, ci de lire sterline, la un raport actual de 1,28 dolari americani pentru o liră. Sunt plăţi record de care s-au bucurat anul trecut șefii celor mai mari companii din Marea Britanie.
Nouă firme le-au oferit managerilor lor pachete salariale de peste 10 milioane de lire sterline (12,75 milioane de dolari), arată datele publicate de organizaţia High Pay Centre, conform Reuters.
De altfel, salariul mediu pentru directorul general al unei companii incluse în indicele principal FTSE-100 al Bursei de la Londra a fost de 120 de ori mai ridicată decât a unui angajat britanic full-time, așa că să nu ne plângem de discrepanțe.
Reuters reaminteşte că anul acesta, sunt anunţate greve în Marea Britanie, în special la mecanicii de locomotivă şi medicii de familie, din cauza salarizării.
„Creşterea salariului mediu pentru directori reflectă mai degrabă faptul că un număr mic de companii oferă pachete salariale ridicate şi nu că există creşteri ridicate per ansamblu”, a apreciat Luke Hildyard, directorul organizaţiei High Pay Centre. Acesta a adăugat că Marea Britanie „are o cultură antreprenorială care pune interesul investitorilor înaintea intereselor angajaţilor, clienţilor, furnizorilor şi altor părţi interesate”.
În ultimii ani, investitorii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de nivelul ridicat al compensaţiilor acordate şefilor de companii din Regatul Unit, cel mai criticat fiind decalajul între salariul mediu al unui angajat şi cel al directorului.
Dar unii administratori de fonduri, britanici, sprijină solicitările de a acorda mai multă flexibilitate în plătirea celor mai talentaţi angajaţi, pentru a stopa exodul creierelor către ţări unde plăţile nu sunt o problemă intens dezbătută.
Printre cei mai bine recompensați directori din Marea Britanie se numără omul de afaceri australian de origine franceză Pascal Soriot, CEO al producătorului de medicamente AstraZeneca (cu un salariu de 16,85 milioane de lire sterline) şi Erik Engstrom directorul executiv al grupului de analize RELX – o companie multinațională de analiză de date din piață (cu 13,64 milioane de lire sterline), potrivit High Pay Centre.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45