Salariile bucureștenilor cu o treime peste media națională
Publicat de Corina Muntean, 5 aprilie 2019, 11:10
Salariul mediu în Bucureşti este cu 35% peste media naţională. Chiar dacă venitul salarial este în creștere în Capitală, diferenţa faţă de restul ţării s-a mai redus. Apar firme puternice în teritoriu, care ridică nivelul de salarizare și favorizează concurența pentru forța de muncă bine calificată.
Salariul mediu net în Capitală a ajuns în decembrie, anul trecut, la 3.882 lei, cu mai mult de 900 de lei peste media pe ţară. Totuși, raportat la anul precedent, venitul net din salarii în Bucureşti a crescut sub media pe ţară. Faţă de decembrie 2017, salariul mediu a urcat la nivel de România cu 12,5%, iar în Capitală avansul a fost de doar 9,5%. Tendința este explicată prin 2 fenomene: mai întâi prin investițiile antreprenoriale în teritoriu, unde firme puternice oferă, mai ales în industria auto, servicii și IT&C, salarii cu mult peste media națională, iar apoi prin majorarea salariului minim pe economie precum și prin creşterile puternice din sistemul bugetar, cu un impact mai mare în restul ţării decât în Capitală.
Bucureştiul generează pe de altă parte undeva la 27% din produsul intern brut al ţării, ceea ce arată o productivitate ridicată a muncii comparativ cu restul ţării. E drept că statisticile sunt înşelătoare, pentrru că majoritatea companiilor mari au sediul social în Bucureşti, deși activitățile le prestează în teritoriu. Pe de altă parte, conform Ziarului Financiar, profilul angajatului din Bucureşti cu venituri lunare de 3.882 de lei net este cel al unui absolvent de studii superioare, cu peste trei ani de exeperienţă profesională în domeniul în care activează, este lider de echipă sau are ceva care justifică venituri mai mari – de pildă un bonus pentru că vorbeşte o limbă străină sau cunoştinţe de contabilitate – şi lucrează într-un centru de servicii. Statisticile reflectă nivelul salarial mediu oferit pe piaţa muncii din Bucureşti, arată Raluca Pârvu, business manager într-o companie de consultanţă în management şi resurse umane (BPI Group).
Deşi salariile din Bucureşti sunt cele mai mari din România, statisticile arată că decalajele erau mult mai mari în anii anteriori. Spre exemplu, în 2012, când salariul mediu net pe economie era de circa 1.500 de lei net pe lună, salariul mediu din Bucureşti era cu 47% mai mare decât pe țară. Institul Național de Statistică a anunțat că salariul mediu net a crescut în ianuarie anul acesta, nominal, cu 18,2% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 2.936 lei, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 14,4%. Pe de altă parte, trebuie menționat faptul că angajatorii din România au suportat cea mai mare creștere procentuală (13,1%) a costului forței de muncă din Uniunea Europeană în trimestrul al patrulea al anului 2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit Eurostat. Totuși, în cifre absolute salariile din România rămân printre cele mai mici din Uniunea Europeană.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: INS, Ziarul Financiar