Salarii tot mai mari în industria frumuseții

Publicat de Corina Muntean, 1 martie 2019, 10:43
Odată cu încălzirea vremii suntem tot mai preocupaţi ca aspectul nostru să arate tot mai bine. Dar frumuseţea se întreţine cu bani. Industria de înfrumuseţare adună tot mai multă valoare, iar hairstyliștii din ziua de azi au ajuns să câștige la fel de bine ca inginerii.
Cu toate că în 2018 cei care au căutat un loc de muncă au vânat meserii în vânzări, logistică, contabilitate, specialiștii în recrutare atrag atenția că meseriile din industria frumuseții sunt tot mai căutate. Mai mult decât atât, o coafeză sau o manichiuristă, cu 3-5 ani experiență, poate ajunge să câştige chiar și la 4.000 de lei pe lună dacă luăm în calcul salariul de bază și bacşişurile. Salariul este la același nivel cu cel al unui inginer în construcții cu 3-5 ani experiență, arată datele publicate de siteul www.paylab.ro, primul comparator de salarii din România.
Dar, cum te poți specializa sau reprofila în domeniul frumuseții? Pentru a putea profesa ca hairstylist, nu ai nevoie de o diplomă universitară, ci de o diplomă care să ateste pregătirea şi abilitățile tale. O poți obține prin înscrierea la cursuri de specialitate, care durează maximum 6 luni și pot fi făcute seara – în cazul în care ai deja un loc de muncă și îți dorești să te reprofilezi. Costul este de la câteva sute de lei la circa 3.000 lei și îl poți achita și în rate lunare. Ce trebuie să ai în vedere este ca aceste cursuri să fie acreditate de Ministerul Muncii. Partea pozitivă a lucrurilor este că după absolvire, poți să obții mai ușor un job pentru că școlile de formare profesională colaborează cu saloane de coafură.
Sunt însă câteva cerinţe ale saloanelor de coafură, pentru a te putea angaja. Managerii saloanelor caută persoane serioase, creative și proactive care, pe lângă baza teoretică, au și experiență minimă în coafură. Probabil, la început, va trebui să petreci o perioadă de probă. Odată ce te-ai angajat îți poți negocia condițiile de lucru, poți lucra part time sau full-time, iar salariul de bază poate crește considerabil din mici atenţii ale clienţilor. Iar dacă te gândeşti să câştigi mai mult decât concurenţa din jur, nu uita că graniţele sunt deschise. Se caută persoane pentru a lucra în industria de înfrumuseţare şi peste hotare şi chiar pe vasele de croazieră. Aici salariile sunt cuprinse între 900 și 3.500 de euro pe lună plus tips-urile, adică bacşişurile primite.
Cât priveşte salariile din ţară, un hairstylist într-un salon de coafură din București, cu o experiență de 3-5 ani, câștigă 2.535 lei net, potrivit datelor centralizate de www.paylab.ro. Timișoara este al doilea oraș din țară unde câștigi bine ca hairstylist, în jur de 2.434 Lei. Urmează județele din centrul țării Sibiu, Brașov, unde salariul este de 2.338 lei și Clujul, cu 2.336 lei. Vorbim de venituri nete şi nu sunt luate în calcul şi atenţiile oferite de clienţi, care uneori pot dubla salariul. Aşadar industria prosperă, de ce nu şi cei care au curajul să facă o schimbare în viaţa lor?
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.cariera.ejobs.ro