Salariații vor putea munci de acasă dacă dispun de tehnologia necesară

Publicat de MIRELA ROTAR, 5 martie 2018, 12:20
Această activitate va fi cunoscută drept telemuncă, potrivit unui proiect de lege care a trecut de Parlament și urmează să ajungă la șeful statului pentru promulgare.
Telemunca va putea fi desfășurată doar voluntar, în mod regulat, în baza unui contract individual de muncă. Vestea îi încântă pe cei care muncesc în IT sau media, precum Emanuela:
Este o lege care ajută la salvarea timpului. Poți să lucrezi de acasă, fără să pierzi două ore pe drum, dus-întors, ceea ce înseamnă că, din 6 ore, cât tu ar trebui că muncești la un proiect, tu muncești doar 4 ore. De foarte multe ori, oamenii lucrează de acasă dacă nu au terminat la timp la birou și orele acelea nu sunt plătite nicăieri. Am înțeles că vor fi și controale în legătură cu asta. Deci, da, mi se pare un lucru destul de bun.”
În expunerea de motive a proiectului de lege, inițiatorii arată că prin introducerea telemuncii angajații vor economisi banii și timpul necesare deplasării la și de la locul de muncă, iar angajatorii vor avea costuri administrative reduse. Este și cazul lui Dan:
Este ceva ce se întâmplă de când avem internetul, de fapt în România, de zeci de ani. Este ceva ce se întâmplă afară, în Occident, tot de zeci de ani. Bine că s-a legiferat până la urmă. Din păcate, din câte am înțeles, este o prevedere greșită. Adică, cei care lucrează de acasă, nu mai primesc, de exemplu, bonuri de masă, ceea ce este o mare greșeală pentru că este tot muncă, indiferent că o faci dintr-un birou sau de acasă, să ai aceleași drepturi. Nu are cum să aibă niciun fel de dezavantaj.”
Conform proiectului de lege, angajatorul are anumite obligații, explică directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Covasna, Ordog Lajos:
Trebuie făcut un contract de muncă, să fie de acord ambele părți. Angajatorul trebuie să asigure condițiile tehnice, el răspunde pentru condiții de securitate și sănătate în muncă. Inspecția Muncii verifică. Sunt și niște amenzi destul de serioase mai ales dacă nu este făcut contract de muncă, dacă în contratul de muncă nu este stipulat că se lucrează în condiții de telemuncă.”
Angajatorul are dreptul să verifice activitatea acestui salariat, iar legea prevede amenzi de până la 10.000 de lei pentru oricare dintre părţi care nu respectă prevederile contractului. Codul muncii reglementează actualmente și munca la domiciliu, însă cu titlu general, spre diferență de noua lege care se referă doar la cei care muncesc cu ajutorul tehnologiei.
Marcela German