Să ne cinstim învățătorii!
Publicat de radiomures, 2 iunie 2017, 15:49
În fiecare an pe data de 5 iunie este sărbătorită Ziua Învățătorului, fiind marcată astfel ziua de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc.
Meseria de învățător s-a schimbat însă în ultimii ani, o data cu accesul tot mai mare la informație al elevilor.
În județul Mureș sunt aproape 1.000 de posturi de învățători, iar în ultimii ani tot mai mulți tineri aleg să intre în sistem, a arătat inspectorul școlar de specialitate, Dumitru Orosan:
În ultimii 2-3 ani este o infuzie puternică de tineri, care vin în urma pensionărilor care s-au făcut în ultimii ani, au fost seriile acelea mai vechi și mai mari de învățători, care acum au ajuns la vârsta de pensionare, și, sigur, sunt înlocuiți acum cu foarte mulți tineri. Avem absolvenți ai liceului pedagogic, absolvenți de la extensia Tîrgu-Mureș a Universității ”Babes-Bolyai” din Cluj Napoca, care, în ultimii ani, vin la titularizare și au și obținut rezultate bune, mulți dintre ei s-au și titularizat.”
Pentru învățători, această meserie este din ce în ce mai provocatoare.
Învățătoarea Anca Moldovan spune că un cadru didactic bun trebuie să caute și să găsească modalități noi prin care să îi atragă pe copii spre carte:
A fi dascăl în ziua de azi este o provocare pentru că este o lume deschisă, ceea ce este util copiilor noștri, pentru că îi pregătim permanent pentru viață. Este o provocare, în sensul bun, pentru că permanent căutăm noi metode prin care să facilităm elevilor accesul la informație. Iar succesul unui dascăl, spun eu, constă în reușita elevilor săi. Dacă îi motivăm spre învățătură, este cheia succesului.”
Ziua Învățătorului este sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc, iar Ministerul Educației și alte instituții abilitate ale statului acordă premii, distincții, medalii și titluri onorifice cadrelor didactice și elevilor, pentru merite deosebite.
Raluca Creţ