Să fii curier în ziua de azi nu este o rușine și nici un impediment pentru a câștiga bani
Publicat de Corina Muntean, 9 februarie 2022, 11:10
9Ba din contră, dacă ești suficient de rapid în livrări iar businessul merge bine un livrator de meserie poate câștiga peste salariul mediu. Dar ușor nu poate fi.
Ploaie, vânt, frig, zăpadă, praf, trafic infernal, șoferi imprevizibili, clienți nemulțumiți și aroganți, pericol la tot pasul. Asta înfruntă zilnic zecile de mii de curieri care au împânzit orașele țării pentru a face diverse livrări, în funcție de comenzile primite de compania la care lucrează. Cu toate astea businessul a luat avânt, mai ales în pandemie, odată cu perioadele de izolare dar și datorită modificării comportamentului populației, mai dispusă la a face comenzi la domiciliu sau birou. Și odată cu creșterea cererii a sporit și numărul curierilor sau livratorilor. Zecile sau sutele de comenzi sunt răsplătite cu venituri nete ce depășesc salariul mediu pe economie, deși angajatori de top în domeniu se laudă că oferă salarii ce pot ajunge la 6.000 de lei în mână, dacă se face performanță.
De pildă, la Glovo, cel mai mare bonus pentru scorul de excelență este de 400 lei și poate fi obținut dacă este depășit pragul de 160 de comenzi livrate săptămânal, în cazul unui scor de excelență de 90 la 100. Oricum, conform celor care practică această meserie, salariul pe care îl câștigă un curier Glovo în 2021 este aproximativ 150-200 lei pe zi, dacă acea zi are între 8-10 ore de activitate. Tot startup-ul spaniol Glovo care activează la nivel de livrări la domiciliu și în țara noastră, a realizat un sondaj, din care reiese că România ocupă prima poziție în topul țărilor în care operează din punct de vedere al bacșișului lăsat curierilor în 2021.
Românii oferă în medie 7,6 euro, bacșiș, iar țara noastră e urmată de Spania cu 4 euro și Croația, cu 2,9 euro. Câteva curiozități, surprinse în statistică: anul trecut, nu micii sau sarmalele au fost printre cele mai comandate produse în țara noastră, deși ele rămân favoritele românilor când vine vorba despre cele mai relevante mâncăruri locale. Acestora li se adaugă și ciorba de burtă, orezul cu lapte, coliva, cozonacul și iahnia. Cel mai comandat preparat a fost însă pizza. Tot pizza a fost preferata și altor țări, acest preparat fiind pe prima poziție în topul global al companiei privind cele mai comandate feluri de mâncare. La nivel mondial, România ocupă locul patru în clasamentul celor mai “dulci” țări, fiind surclasată de Ucraina, Italia și Spania, iar Bucureștiul se află pe locul șase în top 10 al celor mai dulci orașe. Eclerul este pe primul loc între poftele românilor în 2021, din perspectiva dulciurilor. Iar dacă ne referim în general la mâncare, românii au poftit la burgeri, crispy chicken și sushi. Dar, poate cea mai bizară comandă a fost plasată în Muntenegru și a constat în trimiterea actelor de divorț prin opțiunea „Curier rapid”. Se pare că activitatea de livrare rapidă nu e doar provocatoare ci îți rezervă câte odată și surprize.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.