S-a triplat numărul cazurilor de gripă în Mureș. Vizitele în spitale au fost restricţionate
Publicat de Rotar Mirela, 1 februarie 2024, 12:00 / actualizat: 10 februarie 2024, 8:42
Potrivit ultimei raportări făcute de medicii de familie și unitățile de primiri urgențe din județ, în săptămâna 22-28 ianuarie s-au diagnosticat aproape 7.000 de viroze respiratorii și pneumonii, cu 15% mai multe față de săptămâna anterioară.
Au fost și 306 cazuri de gripă, aproape de trei ori mai multe față de săptămâna precedentă.
A crescut și numărul internărilor, motiv pentru care clinicile, mai ales cele de pediatrie, sunt ocupate peste capacitatea lor.
Toate spitalele din județ au redus numărul orelor de vizite, precizează pentru Radio Târgu Mureș directorul Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan:
Suntem pe un trend ascendent în sezonul virozelor. Aceeași creștere a fost și anul trecut dar decalată cu circa 3 săptămâni. Ne așteptăm ca încă câteva săptămâni să rămânem în platou iar în circa o lună, numărul cazurilor să descrească. Sunt multe cazuri care se prezintă la medicul de familie, la structurile de primiri urgențe, la camerele de gardă, la secțiile de boli infecțioase care sunt aglomerate. Practic, toate spitalele din județul Mureș au raportat restricționarea vizitelor la pacienți.
Cele mai mari restricții de vizită sunt la clinicile de infecțioase, pediatrie și medicină internă, precizează managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan:
La noi, la Spitalul Clinic Județean Mureș, având în vedere că avem 17 locații, pe fiecare locație, în funcție de patologie, am restricționat numărul orelor de vizită cât și numărul vizitatorilor, mai ales în secțiile de pediatrie, boli infecțioase, medicină internă. Sigur că nu putem interzice în totalitate dar aparținătorii pot să se informeze atât telefonic cât și direct de la medicul curant sau medicul de gardă asupra stării pacienților.
Medicii recomandă ca în această perioadă de vârf epidemic să se respecte cu strictețe măsurile de igienă personală, să se evite aglomerările, și să se adopte un stil de viață sănătos, din care să nu lipsească mișcarea și alimentația bazată pe fructe și legume.
Autor: Cristina Bulbescu