S-a redeschis prima școală românească din Târgu Mureș
Publicat de Corina Muntean, 4 noiembrie 2021, 16:53
O căsuță mică, cochetă cu pridvor deschis din curtea Bisericii de Piatră a căpătat din nou viață și har, prin sfințirea de la începutul acestei luni, oficiată de Înalt-preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba-Iuliei.
Preotul paroh Claudiu Nicoară a explicat că în cele două săli de clasă, la cursurile de duminică ținute de doamna preoteasă, copiii vor avea parte de lecții moral-religioase, dar vor pregăti și diverse sărbători religioase și laice de peste an:
Noi am găsit clădirea primei școli românești, neutilizată, și are patru încăperi, două săli de clasă, una mai mare pentru elevii de la 6 la 12 ani și una pentru cei de grădiniță, de la 2 la 5 ani. Copiii, 30-40% sunt din parohie. Ceea ce vrem să promovăm e formarea morală a copilului prin religie, formarea pentru viață, pentru societate, să le vorbim despre Dumnezeu, să pregătim serbările de la biserică. Momentan avem 20 de copii iar cursurile sunt duminicale și în sărbători, între orele 17.00 și 19.00.
Prezent la inaugurare, prefectul de Mureș, Mara Togănel, a apreciat în cel mai înalt grad evenimentul și semnificația lui, istorică și patriotică:
Am acceptat cu mare bucurie invitația de a lua parte la redeschiderea porților primei școli românești din Tg. Mureș. Este o inițiativă binevenită, menită să întărească dovada clară că biserica și școala au fost și sunt în strânsă legătură. Este o inițiativă comună a parohiei de la Biserica de Piatră, și a mediului de afaceri privat care a contribuit la renovarea acestei unități de învățământ.
Prima școală româneasca din Tg. Mureș, aflată pe strada Andrei Șaguna, a funcționat între anii 1765 și 1907, unde a activat, ca profesor, și Gheorghe Maior, tatăl cărturarului Petru Maior.
În imediata apropiere se afla și Biserica de lemn, cea mai veche biserică ortodoxă din oraș, unde s-a oprit și Mihai Eminescu atunci când s-a aflat în trecere prin Tg. Mureș.
Valeriu Russu