S-a predat ștafeta Invictus la Tîrgu Mureș
Publicat de radiomures, 22 octombrie 2018, 17:35 / actualizat: 27 octombrie 2018, 19:35
Venită din Sighișoara, Ștafeta Veteranilor, formată din militari și civili, a fost întâmpinată de delegația din Tg.Mureș, după care grupurile reunite au străbătut circa o jumătate de km până la Prefectură, în fața statuii Lupoaicei.
Din echipa condusă de prefectul de Mureș, Mircea Dușa, au făcut parte comandanții Garnizoanei și ai Poliției, reprezentanți ai Jandarmeriei, Telecomunicațiilor speciale, Direcției de Informații, Forțelor pentru Operațiuni Speciale, precum și studenți la medicină militară.
Ceremonialul oficial de predare a ștafetei Invictus s-a desfășurat în prezența mai multor oficialități.
Prefectul de Mureș, Mircea Dușa, a alergat la mai multe ediții ale Ștafetei veteranilor, o mișcare născută în 2015 la inițiativa militarilor răniți în teatrele de operații, și care a devenit un fenomen de masă:
Mișcarea Invictus s-a născut la inițiativa militarilor răniți în teatrele de operații, iar în sprijinul acestei mișcări venind și societatea civilă. Anul acesta, fiind Anul Centenarului, ștafeta a sosit și la Tg Mureș și am dorit să mă alătur din nou ștafetei. Contează gestul și respectul pe care ni le exprimăm prin participarea la ștafetă, vizavi de eroii români, de veteranii de război și nu în ultimul rând se constituie în elogiu la adresa militarilor români răniți în teatrele de operații.”
Mâine dimineață ștafeta părăsește Tg. Mureșul și va străbate itinerarul Cristești – Câmpia Turzii, cu opriri în localități-simbol ale Armatei Române.
Liderul ștafetei și membru al Forțelor pentru Operațiuni speciale, lt. col. Mircea Lucinschi:
Ne vom opri în Ungheni, Oarba de Mureș, Luduș, Iernut, unde vom păstra câte un scurt moment de reculegere pentru eroii neamului căzuți în cele două conflagrații mondiale, iar la Iernut vom poposi și la monumentul colegului nostru, maiorul postmortem Petre, pe care l-am pierdut în anul 2009 în Aghanistan.”
În anul Centenarului Unirii, Invictus România a promovat o ștafetă de peste 5.000 de kilometri, care unește reședințele de județ, și acoperă țara pe trei trasee: roșu (Moldova), galben (Transilvania) și albastru (Banat, Crișana), adică direcțiile de acțiune ale Armatei Române din al Doilea Război Mondial
Cele trei trasee-culori se vor uni la Carei în data de 25 octombrie, de Ziua Armatei.
Cei prezenți nu au uitat de delegația română Invictus, formată din 15 militari răniți în conflicte armate, prezenți zilele acestea la jocurile mondiale paralimpice de la Sidney- Australia.
Valeriu Russu