S-a oprit exodul asistenților medicali mureșeni în străinătate

Publicat de MIRELA ROTAR, 13 februarie 2018, 19:38 / actualizat: 22 mai 2023, 10:03
Doar 50 de asistenți medicali din județul Mureș au mai solicitat anul trecut actele necesare pentru a profesa în străinătate.
Conform datelor Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor, filiala Mureș, între 2009 și 2016 peste 2.000 de asistenți medicali au plecat să muncească peste hotare. Mulți dintre ei sunt tineri, proaspăt ieșiți de pe băncile școlii, însă sunt și persoane mai în vârstă, cu experiență.
Anul acesta au fost depuse 6 solicitări, spune președintele Ordinului Asistenților Medicali Mureș, Kiraly Tunde:
Înregistrați sunt în jur de 8.000 de asistenți medicali (în Mureș) dintre care activi sunt 5.100. Cei care sunt înregistrați dar nu activează, nu profesează înseamnă că ori nu mai sunt în profesie, ori sunt pensionari și dacă nu aduc acte noi nu putem să-i scoatem din evidență. Cu cereri pentru eliberarea adeverințelor pentru plecarea în străinătate, 50 de persoane au fost anul trecut. Nu știm dacă toți au plecat dar atâția au solicitat. Anul acesta 6 persoane au cerut.”
Salariile asistenților medicali cresc considerabil din acest an, ceea ce îi motivează să nu mai plece în străinătate. În plus, în ultimii doi ani s-au făcut foarte multe angajări, câteva sute de locuri de muncă fiind scoase la concurs de spitalele din Tg.Mureș .
Pe de altă parte, unele asistente s-au întors acasă anul trecut, cu tot cu familiile, mai spune președintele Ordinului Asistenților Mureș, Kiraly Tunde:
Anul trecut s-au întors mulți, mai ales cei din Anglia pentru că acolo trebuiau să dea un examen din limba engleză. Cei care n-au luat examenul, ori s-au întors acasă, ori s-au dus mai departe în Irlanda, cel puțin așa reiese din acte. Sunt și cei care s-au întors acasă și au reintrat în sistem. Chiar și familii sunt în această situație.”
Salariul net al asistentului medical cu studii superioare în unitățile sanitare clinice era de cel puțin 1.800 de lei, în decembrie 2017, și va ajunge la peste 3.000 de lei, în martie 2018.
În salariul net nu sunt incluse sporurile de tură, de sărbători legale și sporurile de condiții, care pot dubla veniturile.
O infirmieră în unitățile sanitare clinice are salariul net cuprins între 1.205 și circa 2.600 de lei, fără sporuri.
Cristina Bulbescu