S-a lansat proiectul FarmBioNet
Finanțat de Uniunea Europeană prin programul Horizon Europe pentru cercetare și inovare, proiectul se derulează în 12 țări europene, iar în România, este implementat de către Fundația ADEPT Transilvania.

Publicat de APETRI MARGARETA, 20 februarie 2025, 12:00
FarmBioNet își propune să identifice practicile agricole favorabile biodiversității și să îi ajute pe fermieri să creeze, în fermele lor, situații avantajoase biodiversității.
Responsabilul pentru implementarea la nivel național a proiectului, Ben Mehedin:
,,Prin proiect se va înființa, în fiecare dintre țările partenere, o rețea națională pentru biodiversitate în agricultură, formată din fermieri, silvicultori, cercetători, ONG-uri, consilieri și alți experți relevanți din cadrul Sistemului de cunoștințe și inovare în agricultură (AKIS).”
Rețeaua Națională din România va fi înființată în luna martie a anului 2025, de către Fundația ADEPT.
Proiectul va realiza o analiză cost-beneficiu, arătând modul în care biodiversitatea contribuie la producția alimentară durabilă. De asemenea, va dezvolta instrumente practice de luare a deciziilor pentru a promova biodiversitatea în rândul agricultorilor, silvicultorilor și factorilor de decizie.
FarmBioNet va utiliza aceste rețele naționale pentru a colecta și distribui cunoștințe și informații. Pentru aceasta, rețeaua va folosi cazuri de bună practică din agricultura prietenoasă cu mediul pentru a promova schimbul de cunoștințe tradiționale și acțiuni bazate pe rezultate științifice,care aduc beneficii biodiversității fermei, prin intermediul unui proces de co-creare și generator de idei.
Pe o perioadă de 3 ani, proiectul FarmBioNet, va oferi ocazia fermierilor să înțeleagă cât de favorabilă este biodiversitatea în ferma lor și ce acțiuni simple, cu costuri reduse, pot întreprinde pentru a aduce îmbunătățiri întregii ferme, în sprijinul biodiversității, fără ca productivitatea să fie afectată negativ.
Autor: Sanda Vițelar