S-a lansat ediția a XIV-a a concursului naţional „Mesajul meu antidrog”
Publicat de radiomures, 10 februarie 2017, 17:00
Mottoul concursului este ”Colorează-ți viața altfel… fără droguri” și invită elevii și studenții din județul Mureș să se implice artistic în combaterea fenomenului de trafic și consum de droguri.
Coordonatorul Centrului de Prevenire , Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, Aleodor Roman, a precizat că cei ce vor să se înscrie sunt așteptați până pe 5 mai:
Concursul se va implementa cu aceleași secțiuni care au fost și anii precedenți, respectiv eseu literar, în limbile română și maghiară, film de scurt metraj, spot video, arte vizuale (pictură, grafică, fotografie) și sport. Și anul acesta vom avea secțiuni speciale pentru județul Mureș, adresate studenților, mai exact film de scurt metraj, spot antidrog și arte vizuale. Termenul de depunere a lucrărilor este de 5 mai 2017. Înscrierile se pot face la sediul centrului Antidrog din Aleea carpați nr. 17, pe email cpeca.mures@ana.gov.ro sau la telefon 0265 210230.”
70 la sută dintre consumatorii de droguri puternice sunt elevi și studenți. Aceste este și motivul pentru care se vor organiza activități preventive dedicate acestora, spune directorul Casei de Cultură a Studenților Tîrgu-Mureș, Gergely Simion:
Studenții de la UAT au niște proiecte cu teatru-forum, mai există varianta prin care studenți voluntari vor să prezinte prin școli, efectele nocive ale consumului de drog. Chiar ne doream și noi, la nivel național să implementăm o activitate prin care în rețeaua caselor de cultură, să organizăm activități care să creeze un mesaj – poate avem pariticipanți foști consumatori. Din păcate, observ că în filmele de box-office în ultima perioadă se promovează consumul de drog, ca și cum ar fi un lucru plăcut, ceva care nu afectează.”
Anul trecut, din județul Mureș au participat la acest concurs aproximativ 200 de tineri, iar câștigătorii naționali ai secțiunii de scurt metraj au fost două eleve din Tîrgu-Mureș.
Pentru Cristina Duma și Loredana Vale, eleve în clasa a X-a la Colegiul național ”Unirea” , obținerea acestui premiu a fost neașteptată.
Ele recunosc că unii tineri ignoră asemenea inițiative, iar pe alții îi pot ajuta, eventual, să se oprească din a consuma droguri:
Cu siguranță, impactul filmului nostru a fost mare, doar asupra unui mic grup de persoane, care au fost intrigați de lumea drogurilor, deoarece au descoperit că starea de bine este temporară dar totuși există. Și probabil că unii caută acest lucru – dincolo de efectele negative, este mai important pentru ei să se simtă bine, pe moment – dar continuăm și sperăm să avem un impact pozitiv asupra lor și să îi oprim din încercările lor negative.”
E foarte greu să schimbi un om care are viciul acesta, e posibil ca prin mult dialog să se schimbe ceva, dar e complicat. E clar faptul că nu o să venim să cerem ajutor din prima, din păcate, ci o să încercăm mereu prin forțe proprii să rezolvăm problema, chiar dacă este vizibil faptul că nu putem și nu avem șanse de reușită. Dar într-un final trebuie să cerem ajutorul și probabil e cel mai greu pas.”
Parteneri în proiectul ‘Mesajul meu antidrog’, alături de Agenția Națională Antidrog, mai sunt inspectoratele şcolare judeţene, direcţiile judeţene de tineret şi sport, organizaţii neguvernamentale şi autorităţi locale.
Valeriu Russu