S-a deschis sezonul de vizitare la Rezervaţia de Bujori din Zau de Câmpie

Publicat de Rotar Mirela, 18 aprilie 2025, 09:53 / actualizat: 19 aprilie 2025, 2:16
Custodele Rezervaţiei de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunţat înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis.
Bujorii de Stepă de la Zau de Câmpie înfloresc în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, în funcţie de temperatură. Ei au o înălţime medie între 10 și 30 de centimetri, flori de culoarea roşu-aprins, care le conferă un farmec unic și rămân înfloriţi doar şapte zile.
Ciprian Cenan:
,,Cu o oarecare întârziere faţă de anul trecut, când au fost cu 9 zile mai repede înfloriți, anul acesta am avut bucuria ieri să întâlnesc primii 3 bujori și am deschis cu această ocazie oficial sezonul de vizitare.”
În parcelele deschise pentru vizitare sunt așteptați să înflorească zeci de mii de bujori ce vor atrage turiști din toate colțurile țării și chiar și de peste hotare.
,,În 2014 a fost făcut ultimul recensământ și sunt câteva zeci de mii de bujori în cele două parcele. Mai mult în cea de jos, unde există o densitate mai mare a bujorilor, dar și cea de sus am amenajat-o în ultimii ani cu poteci, astfel încât, dacă tot vin până aici să aibă ce vedea vizitatorii, a declarat pentru Radio Tg.Mureș custodele Rezervaţiei de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie.
Ciprian Cenan roagă turiștii să respecte indicatoarele din rezervaţie, să urmeze poteca de vizitare pentru a nu călca alte plante şi bujori mici și să să rămână în zona delimitată.
Rezervaţia de Bujori de Stepă (Paeonia tenuifolia) de la Zau de Câmpie este unică din Europa şi cel mai înalt loc din lume în care această floare s-a adaptat.
Rezervația este situată la aproximativ 5 kilometri de centrul comunei, într-un cadru natural protejat.
Rezervaţia de bujori de stepă de la Zau de Câmpie a fost dezvoltată datorită efortului de peste 60 de ani depus de Marcu Sâncrăian, care i-a îngrijit până la vârsta de 91 de ani, continuat de ucenicul acestuia, Octavian Călugăr, din 2008 până în luna septembrie 2017, când a fost răpus de o boală de inimă, iar din 2017, custode onorific a devenit Ciprian Cenan.
Autor: Cosmina Nicoară