S-a deschis depozitul de deşeuri de la Sînpaul
Publicat de radiomures, 6 februarie 2017, 11:55 / actualizat: 7 februarie 2017, 17:51
Astăzi s-au depozitat primele cantități de deșeuri menajere, provenite de la Tîrgu-Mureș, prilej cu care președintele CJ Mureș, Peter Ferenc, a amintit că acest lucru s-a întâmplat la 7 ani de la semnarea contractului.
Primele mașini de gunoi menajer de la Tîrgu-Mureș au ajuns la depozit în cursul dimineții și au descărcat deșeurile la prima celulă de depozitare deschisă.
Aceasta are o capacitate de 1,2 milioane de metri cubi, fiind estimată să se umple în 8 ani, a menționat managerul depozitului de deșeuri de la Sinpaul, Karacsoni Laszlo:
Vedeți prima mașină care începe să descarce la depozitul de deșeuri din Sînpaul, vedeți și acel compactor care aranjează deșeurile; primul strat de 1,5 metri nu trebuie copactat doar nivelat, după aceea se face acoperire zilnică cu pământ a deșeurilor ca să evităm mirosurile. La intrare mașina trece pe la un cântar, se măsoară cantitatea de deșeuri depozitată. Primele mașini sunt cele de la Tîrgu-Mureș, de la Salubriserv, și urmează să vină și restul, din celelalte localități.”
Directorul firmei care operează la gropa de gunoi de la Sînpaul, Florin Pascu, a subliniat deschiderea depozitului este doar un prim pas în realizarea acestui proiect:
Am finalizat doar un prim pas, și angajamentul pe care ni l-am luat, de a deschide pentru data de 6 februarie, a fost îndeplinit. De acum încolo, desigur, urmează să trecem efectiv la treabă – toate autorizațiile au fost luate, personalul care va opera în acest depozit va fi din zonă, deci local.”
Problema cea mai mare este taxa de 80 de lei pe tonă, impusă luna trecută de guvern, extrem de împovărătoare pentru administrațiile locale, spune președintele CJ Mureș, Peter Ferenc:
Astăzi, putem să vorbim despre un sistem integrat de deșeuri, în care am făcut primul pas, prin pornirea acestui depozit de la Sînpaul. Însă taxa de 80 de lei pe tonă, care trebuie să fie acoperită de populație, este o povară foarte mare. Eu am speranța că prin acele adrese pe are le-am înaintat Guvernului și ministerelor de resort, va fi, chiar dacă nu anulată măcar amânată, și să vedem care va fi povara care poate fi suportată de populație și care va trebui preluată de autoritățile publice locale. Pentru că s-ar putea să avem o mulțime de gropi de gunoi clandestine.”
Managerul de proiect din cadrul CJ Mureș, Radu Spinei, a precizat că, la un calcul preliminar, taxa actuală este de aproximativ 170 de lei pe tonă, iar de la anul, taxa de deșeuri va crește la peste 220 lei:
În baza analizei cost-beneficiu prin care s-a determinat gradul de suportabilitate al cetățenilor, raportate la contractul de finanțare pe care l-am agreat cu Comisia Europeană, a rezultat un nivel de evoluție al taxelor care urmează să fie încasate de la populație pentru plata contravalorii serviciului întregului sistem, pe o perioadă de 20 de ani. La noua taxă suplimentară pe tona de deșeu, în momentul de față tariful de depozitare este de 62 de lei plus TVA, la care mai adăugăm 80 de lei plus TVA pentru taxa de mediu, care de la anul va fi 120 de lei.”
Autoritățile prezente la deschidere au precizat că prin deschiderea acestui depozit s-a realizat primul pas al sistemului integrat de deșeuri, urmând contractarea serviciilor pentru celelalte stații, în cursul acestui an.
Este vorba de instalalația de tratare mecano-biologică, stația de sortare, tranfer și compostare din Vălureni-Cristești, și închiderea a 5 depozite neconforme de la Tîrgu-Mureș, Reghin, Luduș, Iernut și Sovata.
Valoarea totală a proiectului este de 188 milioane de lei, depozitul de la Sînpaul având o capacitate de 5 milioane de metri cubi, pentru o perioadă de 20 de ani.
Valeriu Russu