S-a creat un dispozitiv microfluidic care funcționează fără componente voluminoase, pompe și tuburi, pentru a manipula lichidul
Publicat de Corina Muntean, 16 mai 2022, 09:00
Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au reușit recent să creeze un dispozitiv microfluidic care funcționează fără componente voluminoase, pompe și tuburi, pentru a manipula lichidul și fire pentru a activa acele pompe. Cum funcționează noul cip?
Multe tehnologii de laborator pe un cip funcționează prin mutarea picăturilor de lichid pe un microcip pentru a detecta agenții patogeni virali sau bacteriile din interiorul probei. Soluția cercetătorilor americani a fost inspirată de un fenomen ciudat din lumea reală cu care consumatorii de vin sunt familiarizați: „picioarele” sau picăturile lungi care se formează în interiorul unei sticle de vin din cauza tensiunii superficiale cauzate de evaporarea alcoolului.
Folosind o tehnică inițiată la începutul anilor 2010, cercetătorii au plasat electrozi minusculi foarte aproape unul de altul pe un cip de 2 cm pe 2 cm, care generează câmpuri electrice puternice ce pot atrage picăturile pe cip și pot crea un „picior” de lichid pentru a detecta moleculele din interior. Deoarece electrozii sunt plasați atât de aproape unul de celălalt (având doar 10 nanometri distanță între ei), câmpul electric rezultat este atât de puternic încât cipul are nevoie de mai puțin de 1 V de electricitate pentru a funcționa. Această tensiune incredibil de scăzută le-a permis cercetătorilor să activeze microcipul folosind semnale de comunicare în câmp apropiat (NFC) de la un smartphone, aceeași tehnologie folosită pentru plata contactless în magazine.
Este pentru prima dată când cercetătorii au reușit să folosească un smartphone pentru a activa fără fir canale înguste fără structuri microfluidice, punând astfel bazele pentru realizarea pe viitor de dispozitive pentru diagnosticarea medicală la domiciliu mai ieftine și mai accesibile. Lucrarea a fost publicată în revista Nature Communications.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro