S-a adoptat bugetul pentru începerea dezvoltării Târgu Mureșului
Publicat de Corina Muntean, 16 aprilie 2021, 17:54 / actualizat: 16 aprilie 2021, 22:06
Consiliul Local Tg. Mureș a dat un cec în alb Primăriei votând bugetul municipiului pe acest an.
Cu excepția unor amendamente de mai mică anvergură financiară, majoritatea punctelor bugetului au fost votate în unaniminate.
Fostul viceprimar, consilierul Pro România Claudiu Maior, a declarat că speră să se fi încheiat campania electorală și alocările bugetare cele mai importante să fie respectate de noua administrație:
Să încheiem cu campania electorală și să ne lăudăm cu ceva pe care nu am făcut. Să dea Domnul ca bugetul să fie unul echilibrat și ca dânsul (nr. primarul Soós Zoltán) să facă tot ceea ce crede de cuviință. În ceea ce mă privește, în momentul în care banii sunt alocați pentru salarii, transport, salubritate și contracte în derulare, restul banilor ce rămân îi poate dirija cum crede de cuviință și va avea votul meu fără nicio problemă.
Consilierul local din partea POL, Radu Bălaș, admite că bugetul orașului este unul bun, însă speră pe viitor într-o reducere drastică a salariilor din primărie:
Speram să văd acea diminuare promisă, cu 3 milioane de euro, a salariilor din Primăria Târgu Mureș. Organigrama încă nu a ajuns pe ordinea de zi și probabil, după aprobarea ei, salariile vor fi mai mici. La această oră, nivelul salariilor este de 102 milioane de lei și s-au diminuat doar cu 3 milioane de lei. Oricum, până nu vor ajunge la 60-70 milioane de lei cheltuieli salariale, nu vom plânge și peste doi ani și peste trei ani, că banii nu ne ajung pentru mai nimic.
Primarul Târgu Mureșului, Soós Zoltán, admite că e rândul Executivului să își dea examenul, punând în aplicare votul Consiliului Municipal.
Soós Zoltán s-a referit și la datoria de 25 milioane de lei cheltuieli de judecată pe procese ale vechii administrații, bani care vor afecta alte sectoare:
Aceste 25 de milioane lei sunt sume ce le vom lua de la reparații, de la investiții. Cheltuielile de funcționare care sunt ridicate, în jur de 60 la sută din buget, din păcate nu se pot reduce semnificativ în primul an, pentru asta trebuie reorganizată toată Primăria, ca mod de a funcționa. Avem și alte datorii, de exemplu tabletele școlare, circa 5 milioane de lei. Pentru cultură, recreere, religie sunt prevăzuți 3 milioane de lei, iar restanțele de anul trecut sunt de 1,3 milioane. La activități sportive, suma s-a mărit la 1,8 milioane de lei, asta nu conține cheltuielile privind sportul de performanță, bugetate la 4,5 milioane de lei – aici 2 milioane de lei sunt datorii de anul trecut.
La atragerea de investiții, Târgu Mureșul a suferit din cauza unor angajați corupți care, susține Soós Zoltán, au cerut bani investitorilor să vină aici, nu au semnat acte sau autorizații de construcție fără perceperea unui comision.
Soós Zoltán a arătat că se poate, dând exemplul unei semnături a fostului primar ce a împiedicat ani de zile extinderea unui hotel, care acum face o investiție de 10 milioane de euro.
Astfel s-a dat un semnal pozitiv pentru alte companii, inclusiv locale care erau pregătite să investească în afara Târgu Mureșului, și care vor rămâne aici, a mai subliniat Soós Zoltán.
Valeriu Russu