Rusaliile şi Sânzienele, sărbători ale fertilităţii!
Publicat de radiomures, 24 iunie 2013, 13:50
Datorită calendarului pascal, Rusaliile şi Sânzienele se celebrează anul acesta in perioada Solstiţiului de vară.
Astfel, la Rusalii, care amintesc de pogorârea Sfântului Duh, tradiţiile populare sunt legate de sfinţirea holdelor de către preoti.
Ascultaţi mai jos declaraţia muzeografului tîrgumureşean, Laura Pop:
În tradiţia creştin ortodoxă, 24 iunie este ziua naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi tot astăzi se celebrează Sânzienele.
Este o sărbătoare a iubirii şi fertilităţii, legată de o serie de ritualuri pentru sănătatea oamenilor şi belşug în gospodărie, dar şi de practici ale fetelor pentru a-şi afla sortitul şi momentul în care se vor mărita.
Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica ar avea la origine un cult geto-dacic străvechi al Soarelui, sânzienele sau ielele fiind nişte zâne adesea reprezentate ca fiind înlănţuite într-o horă.
Ascultaţi mai jos o altă declaraţie a muzeografului tîrgumureşean, Laura Pop:
La baza acestor ritualuri stau micile flori galbene, numite sânziene, ce cresc în poieni şi care sunt culese pentru a fi împletite apoi în formă de cerc pentru fete şi de cruce pentru băieţi.
Aceste cununi se pun în casă, pe porţi, la ferestre, pe şuri, pe stupi şi chiar pe ogoare, în credinţa că ele vor ocroti casa şi gospodăria, vor aduce noroc, sănătate şi belşug.
În Ardeal se mai spune că, în ziua de Sânziene, pot fi căutate comori vechi, îngropate în pământ, deoarece, în noaptea dinainte, deasupra locului unde sunt ascunse s-ar aprinde un foc.