Rusaliile, singura sărbătoare creștină ecumenică, alături de Crăciun și de Paști
Publicat de radiomures, 29 mai 2015, 20:19
În Transilvania mai ales, sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh este extrem de importantă pentru bisericile ortodoxe, catolice şi protestante, observă muzeograful Laura Pop, de la secția de Etnografie și artă populară a Muzeului Județean Mureș.
Cooperativizarea, urbanizarea și globalizarea sunt ”dușmanii” principali ai sărbătorilor populare, iar Rusaliile nu fac excepție, susține Laura Pop. Dovadă că tocmai într-o zonă necooperativizată, cum este localitatea Hodac, s-a păstrat celebrul deja ”udat al fetelor”
Apoi, în credinţa populară, Rusaliile sunt fiinţe asemănătoare Ielelor, care umblă prin văzduh şi provoacă rău oamenilor.
Pentru a apăra gospodăria de aceste spirite, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obişnuiesc, şi astăzi, să pună la porţi, în foişoare sau la intrările în case, ramuri verzi de tei.
În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, în care se oferă pârgă din roadele pământului, fiind numită „Sărbătoarea săptămânilor”. Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieşirea din Egipt.
La creștini, Rusaliile cad întotdeauna la 10 zile după Înălţare sau la 50 de zile după Paşti, sărbătoarea fiind numită şi a Cincizecimii.
Vali Russu
Foto: www.voceatransilvaniei.ro