Rugăciuni pentru cei 17.000 de militari căzuți în județ în luptele din 1944
Publicat de Corina Muntean, 26 septembrie 2019, 17:31 / actualizat: 1 octombrie 2019, 21:04
Luna aceasta se împlinesc 75 de ani de la luptele date pentru eliberarea de sub dominația trupelor horthysto-fasciste.
Autoritățile mureșene au dedicat întreaga zi comemorării eroilor căzuți pe câmpul de bătălie, începând cu Oarba de Mureș, unde a avut loc o ceremonie emoționantă, la care au participat și urmașii militarilor căzuți la datorie.
Printre ei a fost și col. Remus Macovei, președintele Cultului Eroilor – Filiala Constanța:
E un vis de-al nostru mai vechi și suntem copleșiți de emoție pentru că aici este o lecție pentru generațiile actuale și nu atât pentru militari, cât pentru conducătorii militari. Ostașii români au luptat atunci în opinci, într-o ținută necorespunzătoare și totuși au luptat, cu un inamic superior. Noi aveam suflete de oțel și dorința să eliberăm nord vestul Transilvaniei pe care îl pierduserăm în septembrie 1940.
Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a subliniat că în luptele din județ au murit peste 17.000 de militari:
Mă bucură faptul că la ceremonia de astăzi au participat foarte mulți tineri pentru că ei sunt cei care trebuie să preia mesajul acesta de respect pentru efortul făcut de Armata României și pentru eroii care și-au dat viața, să îl transmită generațiilor viitoare. Pe teritoriul județului Mureș s-au dat lupte serioase, peste 17.000 de militari și-au pierdut viața, din care 11.000 la Oarba de Mureș.
De la ora 12.30, ceremonia a continuat în Târgu Mureș, cu o depunere de coroane la Monumentul Ostașului și cu un eveniment în Piața Teatrului.
Președintele Asociației Veteranilor de Război, filiala Mureș, generalul Gheorghe Popa:
Noi încercăm ca toți tinerii să-și iubească țara, să aprecieze efortul înaintașilor lor pentru ca ei să poată trăi astăzi în condițiile în care, să spunem, nu sunt cele mai grozave, dar sunt mult mai bune decât și-ar fi dorit cei de vârsta noastră atunci când părinții noștri erau unde au fost pentru a-și apăra neamul și țara.
Evenimentele s-au încheiat cu un recital al solistei Leontina Pop, urmat de defilarea gărzii de onoare.
Raluca Creţ