Roșia Montană, pe lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial
Publicat de radiomures, 6 februarie 2016, 15:43
Decizia a fost luată ieri de ministerele Culturii și Mediului, Apelor și Pădurilor care au comunicat Centrului Patrimoniului Mondial de la Paris înscrierea peisajului cultural minier Roșia Montană pe această listă.
Coordonatorul editorial al Asociației România Curată, Mihai Guțiu a arătat că din 2009, niciun ministru român al Culturii nu a îndrăznit să ia o astfel de decizie:
Înscrierea în lista indicativă a României pentru patrimoniul UNESCO nu înseamnă automat includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO ci indeplinirea unei procedure, a unei formalități pentru care miniștrii Culturii de până acum au refuzat să facă demersurile. Acestea au început în 2009, și au fost mai mulți miniștri care nu au avut curajul să semneze o astfel de decizie, desi opiniile specialiștilor din domeniul patrimoniului cultural sunt aproape cvasiunanime.”
Mihai Guțiu arată că pe viitor, Roșia Montană are nevoie de investiții în tot ceea ce presupune turismul și dezvoltarea localității, fiind eligibilă pentru fondurile europene.
Primăria Roșia Montană este singura instituție care se opune acestui tip de inițiativă, comparativ cu Consiliul Județean Alba Ministerul Culturii și Chiar Consiliul Europei, care o susțin. Mihai Guțiu de la Asociația România Curată:
Autoritățile centrale au transmis un mesaj, la fel ca și cele județene, și chiar cele europene au transmis un mesaj foarte clar încă din 2014 când Consiliul de Miniștri al Europei au declarat patrimoniul ca resursă strategică de dezvoltare a Uniunii Europene. Singura problemă e modul în care se vor raporta autoritățile locale la acest statut, pentru obținerea unei finanțări, a unui proiect internaţional. Dacă autoritățile locale, la nivel de decizie politică vor continua să fie împotriva acestui tip de dezvoltare, atunci într-adevăr va fi o problemă.”
Potrivit evaluărilor, Roșia Montană îndeplinește 5 dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să poată fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial.
Înscrierea în Lista indicativă națională este primul pas procedural. La finalul acestui proces, care poate dura câțiva ani, statul român poate înainta dosarul de candidatură către Centrul Patrimoniului Mondial.
Vali Russu
Foto: voceaoravitei.ro