Roșia Montană Marathon și-a desemnat câștigătorii

Publicat de Rotar Mirela, 6 septembrie 2022, 14:51 / actualizat: 6 septembrie 2022, 22:08
Câteva sute de participanți din întreaga țară au luat startul, zilele trecute, în Munții Apuseni, la cea de-a 9-a ediție a Maratonului Roșia Montană, eveniment organizat de Asociația Pachamama România și la care Radio Tg.Mureș a fost partener principal al evenimentului.
Ediția din acest an a fost dedicată înscrierii peisajului cultural minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial Unescu și a cuprins pe lângă întrecerile sportive, o varietate de activități socio-culturale, printre care un concert extraordinar susținut de Ancestral Project.
“Roșia Montană Marathon” este cel mai mare eveniment sportiv, ecologic și socio-cultural din România, început în 2013 din dorința unei comunități de a-și apăra moștenirea culturală și naturală. Potrivit organizatorilor, cauza socială a ultimelor ediții a fost dedicată elevilor Școlii Gimnaziale “Simion Balint” din Roșia Montană, o parte din banii rezultați din taxa de participare a alergătorilor fiind redirecționați spre această unitate școlară, ca de altfel și alte donații din partea celor prezenți la eveniment.
Pe plan sportiv, competiția a cuprins și în acest an, trei curse principale, respectiv cele de maraton (42,6 km), semimaraton (25,2 km) și cros (10 km), precum și o cursă dedicată copiilor, organizată împreună cu Cercetașii Roșia Montană.
La maraton, cursa a fost câștigată de brașoveanul Adrian Brănescu la masculin, respectiv clujeanca Viorica Henry (Malai), aceasta din urmă fiind la cea de-a treia sa victorie, după cele din 2018 și 2019. La semimaraton, pe prima treaptă a podiumului de premiere au urcat Maria Roșca, respectiv Cristian Merce din Arad, iar la cros s-au impus Adrian Klein din Arad, respectiv Albert Levente din Luduș. Pe parcursul celor trei curse participanții au putut admira și monumentele naturale ale zonei, cum ar fi Piatra Corbului, Piatra Despicată, Tăul Cornei, Tăul Brazi și, nu în ultimul rând, Masivul Cârnic.
Cei care nu s-au încumetat să alerge în acest curse, au putut vedea frumusețile naturale ale zonei în cadrul Drumeției Interconectivității. De asemenea, au fost organizate Turul Bisericilor și Turul Galeriilor Romane din zonă, vizitatorii având astfel ocazia de-a afla mai multe despre istoria acestei zone pitorești.
La fel ca și în edițiile precedente, “Roșia Montană Marathon” a fost o reușită din toate punctele de vedere, dovedindu-se un adevărat festival de sport, ecologie și cultură.
Valeriu Voaideș